marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Skodelica kave ob vreči praženih zrn

Vrste kave

Vsaka prava »kofetarica« bi morala vedeti, od kod prihaja njena mešanica kave – le tako se lahko tudi odloči, katera kava ji najbolj ustreza. Robusta ali arabica Kava se pridobiva iz dveh glavnih vrst zrn, imenovanih robusta in arabica. Obe gojijo v regijah ob akvatorju, vendar raste arabica na višji nadmorski višini. Robusta ima veliko več kofeina, vendar ta vrsta kave predstavlja zgolj eno tretjino svetovne proizvodnje kave. Arabica je najbolj uporabna vrsta kave in velja za bolj kakovostno kot robusta, zlasti zato, ker ima precej drugačen vonj,...
jajčevec na vrtu

Jajčevci

Jajčevci (Solanum melongena), katerih domovina je Indija, spadajo med razhudnikovke in so izjemno živilo, ki se priporoča zlasti diabetikom. Pri nas je najbolj poznana vrsta jajčevcev melancan, katere sadeži so temno vijolične barve in kijaste oblike, zrastejo pa približno do velikosti 30 centimetrov – medtem pa drugod po svetu poznajo tudi jajčevce z rumenimi in belimi plodovi. Jajčevci imajo čvrsto, a krhko meso, ki deluje gobasto, pri termični obdelavi pa postane hitro mehko in nekoliko sluzasto, medtem ko lupina ostane trša in deluje »usnjato«...
jagodičevje

Jagodičevje – kako nam najbolj tekne?

Med jagodičevje ne spadajo zgolj jagode, maline in borovnice – pogosto pozabljamo na robidnice, murve, bezgove jagode, kosmulje, brusnice, šipkove jagode… Mehko jagodičevje je treba uporabiti čim prej, saj začne po obiranju hitro propadati, prav tako pa je najbolje, da ga ne peremo, saj s tem izgublja okus (če je domače in ni škropljeno, ga torej zgolj hitro splaknite). Trdo jagodičevje, na primer ribez, je bolj obstojno. In kako je najbolje porabiti jagodičevje? Mehko, na primer jagode in maline, je najboljše sveže, iz trdega pa običajno...
skodela češenj v ženskih rokah

Češnje in višnje

Češnje (Prunus) so drevo, ki so ga od nekdaj častili Japonci, vendar pa ima za njih poseben pomen okrasna vrsta češnje, ki jo imenujejo sakura in katere cvetovi naj bi (med drugim) simbolizirali oblake. Največ češenj, namenjenih uživanju, pa sicer raste v Turčiji, ZDA in Iranu – češnje namreč najbolje uspevajo v zmernem podnebju. Spomladi, od maja dalje, rodija drevesa na severni polobli, zimske češnje, ki dozorijo okoli božiča, pa so avstralske. Vrste češenj Češnja kot kulturna rastlina izvira iz dveh vrst divjih češenj: Prunus...
kaki

Kaki – lastnosti in recepti

ocvirkova potica kos

Kraljica potica – vse o najboljši slovenski sladici

vložene gobice v kozarcu

Gobe, uporaba in shranjevanje

češnjev paradižnik v skodelici

Zakaj je paradižnik sadež?

pašteta na kruhu

Kakovost piščančjih in kokošjih paštet

marcipan

Marcipan in izdelava domačega marcipana

ženska s steklenico mleka iz mlekomata

Mlekomati pod drobnogledom

kepici sladoleda z bučnim oljem in bučnicami na krožniku

Bučno olje

ženska z jogurtom na žlici

Probiotiki in prebiotiki v živilih

ženska na tržnici s košaro polno zelenjave

Test: Piščančje hrenovke in zelenjava

sojina omaka v skodelici z žličko

Sojina omaka

bezgovi cvetovi na grmu

Bezeg

Stran 1 od 41234
Oglašujte pri nas

Poljubčki in pozdravčki