marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Pošlji prijatelju

V aprilu in maju, ko se narava začne prebujati iz zimskega spanca, je veliko možnosti, da si iz plodov, ki nam jih ponuja naredimo zalogo "naravnih zdravil",  s katerimi lajšam marsikatero tegobo.

Nabiranje smrekovih vršičkov lahko izkoristimo tudi prijetno s koristnim;

medtem ko se z družino odpravimo na sprehod v gozd, mimogrede naberemo nekaj smrekovih vršičkov in doma iz njih naredimo sirup, ki nam bo v veliko pomoč pri prehladih skozi celo leto.

Potrebujemo:

20 dag smrekovih vršičkov ali borovih vršičkov, (nabrane vršičke lahko uporabljamo celo leto),
1 kg sladkorja,
1 liter vode

Priprava:

Smrekove ali borove vršičke prelijemo z vodo in jih v posodi postavimo na ogenj. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Precedimo in v dobljeni sok primešamo sladkor. Ponovno zavremo in na zmernem ognju kuhamo še približno 20 minut.

Še vroči sok nalijemo v steklene kozarce, ki ji takoj zapremo in spravimo v temen in hladen prostor.

Sirup razredčen z vodo se lahko uporablja tudi kot sok. Nerazredčen se lahko uporablja za izkašljevanje pri prehladnih boleznih. Uživamo 1 čajno žličko sirupa zjutraj in zvečer. S sirupom (namesto sladkorja) lahko osladimo tudi čaj.