marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Preventivna onkologija se začne v domači kuhinji

Pošlji prijatelju

Rak je bolezen razvitih dežel. Raziskave kažejo, da v Sloveniji za rakom do svojega 75 leta zboli vsak tretji ali četrti prebivalec, vsak šesti pa njim tudi umre.
Po zadnjih ugotovitvah naj bi bilo pri razvoju rakavih bolezni le deset do dvajset odstotkov dednih dejavnikov. V okviru preostalih 80 pa veliko lahko naredimo tudi sami, da se tej bolezni zagotovo izognemo.

Začeti je treba v domači kuhinji. Na naše zdravje namreč močno vpliva uživanje zdrave in varne hrane. Toksične snovi se pojavljajo v nekaterih živilih kot povsem naravne sestavine živil (denimo piperidin v črnem popru) ali pa so nastale s kontaminacijo. Ko skozi epitel prebavnega trakta te snovi prehajajo v organizem, povzročajo bolezenske spremembe v organizmu.
V hrani živalskega izvora ostajajo škodljivi antibiotiki, pomirjevala, antiparazitski in hormonski pripravki. Na poljih pa pridelke okužijo ostanki strupov zaradi civilizacijskega onesnaževanja zraka, vode in tal.

Obstaja kopica pomembnih navodil, kako pripravljati hrano, da bo zdrava in varna.

Enostaven napotek je že: ne pražite v olju, če pa že, potem na čim nižji temperaturi. Predvsem ne jejte mastnega mesa in raje izberite piščančje kot svinjsko.še najbolj priporočljivo je, da je meso, ki ga uživate, iz preverjene ekološke pridelave... in naj bo na mizi največ dvakrat na teden.

Meso pecite na nižji temperaturi (od 140 do 170 stopinj Celzija), pecite manjše kose, da bodo manj časa v stiku z grelno površino, ne prebadajte ga, ampak obračajte z lopatico ali prijemalko, da ne bi iztekali proteini in se ustvarjali škodljivi heterociklični amini.

Mariniranje je zdravo, pomembno je, da meso pred pripravo hranite v hladilniku, klobase je pred pečenjem dobro obariti in odvreči vse zažgane dele.

Če pripravljate meso na žaru, naj maščoba z mesa ne kaplja v ogenj, odlično bi bilo uporabljati vertikalni žar.
Pri priljubljenem cvrtju krompirja pa ga je dobro predhodno blanširati in soliti pred peko in dodati origano, ki zmanjša nastanek akrilamida, zmanjšajte tudi čas pečenja, saj temno pečen pomfrit ni zdrav.

Še najbolje je, da hrano pripravljate v parnem kuhalniku, kjer hrana med kuhanjem ne pride v neposreden stik z vodo, kot pri običajnem kuhanju, zato ohrani vsa pomembna hranila.