marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Pošlji prijatelju

Ste se letos odločili in bi velikonočna jajca barvali v naravnih barvah.
Že naše babice so jajca barvale z čebulo (za pridobitev rjave barve), v zadnjem času se pogosto uporablja teran (za pridobitev vijolične barve).

Lahko pa pridobite tudi druge barve z najpreprostejšimi živili:

RJAVA BARVA - čebulni olupki
Jajca postavimo v hladno vodo v katero smo dali čebulne olupke. Jajca kuhamo 10 minut.

Za posebne vzorčke na pirhu lahko poskrbite z elastiko, ki jo ovijete okoli jajc, ali pa na lupino nalepite manjšo nalepko. Vse to odstranite šele, ko so jajca že obarvana in suha. Naše babice so na jajca dala raznorazne liste trave (4 peresno deteljico) in vse skupaj ovile v najlonsko nogavico, ter to dale kuhati.

VIJOLIČNA BARVA - teran
Da bi dosegli boljši učinek barve, jajca najprej za pol ure namočimo v mešanico kisa in vode, nato jih vzamemo iz kisa, postavimo v posodo, v kateri jih bomo kuhali, prelijemo z mrzlim teranom in postavimo na štedilnik, kjer jih na zmernem ognju kuhamo 15 min. Nato jih v vinu pustimo še nekaj ur, lahko tudi čez noč, naši pirhi pa bodo dobili vijoličasto barvo.
Če želimo škrlatno rdečo barvo je postopek enak, namesto terana pa uporabimo rdeče vino.

RUMENA BARVA - kurkuma
V hladno vodo stresemo kurkumo v prahu (več kot bo kurkume, bolj bo intenzivna barva), dodamo jajca in zelo počasi segrevamo ter kuhamo na minimalni vročini do 30min. Ko so obarvana, jih pustimo v tekočini, da se ohladijo.

RJAVA (kavna) BARVA - kava
Lepo rjavo barvo jajc lahko dobimo tako, da v hladno vodo stresemo toliko kave, kot da bi želeli skuhati močnejšo turško kavo. Premešamo in dodamo jajca. Zelo počasi segrevamo in jajca kuhamo na majhnem plamenu.

NEŽNO ROŽNATA BARVA - pesa
Za barvanje jajc s pomočjo pese potrebujemo svežo peso. Pol kilograma pese narežemo na koščke, jih prelijemo z vodo in skuhamo. Tekočino precedimo, ji dodamo žličko kisa in v njej počasi kuhamo jajca.

ORANŽNA BARVA - mleta paprika
Da bi dobili oranžno barvo jajc ne potrebujemo kuhati v naravnem barvilu, dovolj je, da dve žlički paprike v prahu raztopimo v 4 skodelicah vode, v obarvano vodo pa potem namočimo jajca. Dlje kot jih bomo namakali, bolj intenzivna bo barva.

ZELENA BARVA - špinača
Špinačo narežemo na drobno in nanjo zlijemo toliko vode, da jo pokrije. Pustimo stati štiri ure, zatem špinačo kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut. Za zeleno barvo jajc lahko namesto špinače uporabimo tudi koprive.

TEMNO RDEČA BARVA  - rdeče zelje
Zelje na drobno narežemo in nanj zlijemo toliko vode, da ga pokrije. Kuhamo 30 minut, zatem pustimo stati en dan in precedimo. V ohlajenem barvilu že kuhana, a vroča jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temnordeče barve, ne ustrašite se pa, če se bodo  jajca obarvala modro.

SIVO - MODRA BARVA  - Borovnice
1 skodelico borovnic v 4 skodelicah vode kuhamo 10 minut. Borovnice odcedimo in v vodo namočimo jajca.

Nasvet: vse pridobljene naravne barve bodo še bolj intenzivnejše, če bodo jajca že v osnovi bela.