marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Preste

Pošlji prijatelju

Ste tudi vi en od tistih, ko ste v mladosti hodili na najbližji hrib, kjer ste si  za nagrado ob osvojenem vrhu vedno, poleg čaja zaželeli tudi slano presto?

Preste vsebujejo načeloma
18 mg kalcija,
5,2 mg železa,
29 mg magnezija,
136 g kalija
in zaradi dodane soli 1266 mg natrija.

V grobem je v eni presti (100g) 380 kcal,
kar pomeni, da je v njej
80 g ogljikovih hidratov,
vse skupaj 2,6 g maščob,
nekaj vlaknin (3 g),
2, 8 g sladkorja,
10 g beljakovin.

Ste že razmišljali, da bi prav take preste naredili doma?

Le štiri sestavine (moka, voda, kvas in sol) in nekaj znanja je vse, kar vsebuje ta priljubljeni prigrizek.

Potrebujemo:

300ml vode
1/2 male žličke soli
540g bele pšenične moke
3/4 male žličke sladkorja
3/4 zavojčka suhega kvasa

1 jajce rahlo stepeno za premaz

groba morska sol za potresenje

Priprava:

Vse naštete sestavine (razen jajca za premaz  in soli za potresanje) zmešamo  - lahko v strojčku za kruh - program teige-testo, lahko v multipraktiku, če pa tudi tega nimate pa na roko v posodi). V primeru da ste delali testo v strojču je stroj že sam vzhajal, v drugih dveh primerih pa je potrebno zmešano testo vzhajati.

Testo razdelimo  na manjše dele in jih zvaljamo na dolge tanke svaljke, iz katerih oblikujemo preste in jih položimo na namaščen pekač. Preste premažemo s stepenim jajcem in jih potresemo z grobo morsko soljo. V segreti pečici jih pečemo jih 12-15min  na 200°C .

Na preste poleg soli lahko potresemo še rožmarin, opcija je tudi, da se njihov okus obogati z medom.

Podobni članki