marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Domače mozartove kroglice

Pošlji prijatelju

Mozartove kroglice so ena najbolj znanih čokoladnih kroglic v naši regiji. Industrijske so seveda pravilno oblikovane in lepo zapakirane v folijo.

Doma lahko prav tako naredimo podobne kroglice, ki sicer ne bodo vse enake, bomo pa vedeli, kaj smo dali v sestavine, vsaka bo  unikatna, in kar je napomembneje... bodo čisto naše.

Potrebujemo:
50 g pistacije
2 žlici mletih mandljev in 200 g oluščenih mandeljev
sok pomaranče
200 g oluščenih lešnikov
100 g dateljev in 200 g dateljev
1 žlica presnega kakava
1 žlička vanilije v prahu
sol
sok limone
2 žlici kokosove maščobe
rjavi sladkor

Notranja zelena plast
Zmeljemo 50 g pistacije, dodamo 2 žlici zmletih mandljev in malo soka pomaranče, po občutku, ravno toliko, da se pistacija in mandeljni sprimejo.

Temna plast
V pečici na 180°C približno  10 minut grejemo 200 g lešnikov (toliko, da jim popoka lupina in se jih lažje med prsti olušći).
Olupljene lešnike (tako ogrete lahko olupimo kar med prsti, saj bo topla kožica odstopila kar sama) zmeljemo v mešalniku, dodamo 100 g. dateljev, 1 žlico presnega kakava v prahu, žličko vanilije v prahu ter ščepec soli.

Marcipan:
200 g olupljenih mandeljev zmeljemo  skupaj z 200 g dateljev, tako da dobimo pasto, ki ji dodamo sok polovice limone in vse skupaj še pregnetemo v testo.

Čokoladni preliv:
Dvema žlicama kokosove maščobe dodamo žlico presnega kakava v prahu ter žlico sladkorja (najbolje je rjavi sladkor). Če je preliv pregost, se ga lahko razredči z lešnikovim mleko (lahko uporabite tudi ovsenega ali navadnega).

Kroglice so sestavljene iz 4 delov, vsako plast naredimo posebej nato iz mase za notranjo zeleno plast oblikujemo majhno kroglico, ki jo "oblečemo" v tanko plast mase iz temne plasti. Dodamo plast marcipana in na koncu oblikovano kroglico oblijemo še z čokoladnim prelivom.

Počakamo, da se masa strsi in vse skupaj še za kako uro postavimo v hladilnik.

Podobni članki