marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sadno usnje

Pošlji prijatelju

Izraz sadno usnje je dobesedni prevod angleške izpeljanke: "fruit leather". Gre pa dejansko za izdelek iz sadja, ki ima res teksturo usnja. Lahko bi se mu reklo še sadni bombonček, suha marmelada, sadni listič.

Pri sadnem usnju gre za posušeno sadno kašo iz katerega koli sadja. Je zdrav priboljšek, saj ga lahko pripravimo tudi brez sladil. Če uporabimo zadosti sladko sadje ali ga med seboj kombiniramo tako, da omilimo kislost, dodatek sladila ni potreben. Sladkamo eventuelno lahko z medom.

Glede na to, da je poleti na vrtu dovolj sadja, je to lahko en od načinov, kako sadje konzervirati in iz njega izvleči res vse vitamine ter vso strukturo, ki jo sadje vsebuje.

Mi smo naredili sadno usnje iz bele slive in malin. Lahko pa uporabite marelice, banano, jabolko, hruško, ribez, jagode, rabarbaro...

Sadno usnje lahko naredite resnično iz katerega koli sadja. V kolikor imate doma sušilec sadja (dehidrator), bo izdelava hitrejša in bolj ekonomična. V kolikor sušilca sadja nimate, lahko sušite tudi v pečici na peki papirju.

Sadje zmiksamo v takoimenovan smuthi. Maso na tanko namažemo na paraflex folijo, ki je sestavni del dehidratorja, v kolikor ga imamo. Sušimo približno 6 ur.
Če pa dehidratorja nimamo pa maso na tanko namažemo na peki papir in le tega položimo na pladen ter vse skupaj damo v pečico, kjer sušimo na 57°C od 6 do 8 ur.

Ko je sadje suho, ga nalomimo na poljubno velike koščke.