marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Češnjeva pita

Pošlji prijatelju

Ko pomislimo na pito, večina od nas najprej pomisli na jabolčno pito.
Toda sladka pita "Cherry Pie" si ta mesec prav tako zasluži mesto v naši kuhinji, saj je februarja namreč mesec češnjeve pite.

Testo:
400 g moke
200 g masla
6 žlic mrzle vode
ščepec soli
8 žlic sladkorja
pest mandljev po želji

Nadev:
50 dag očiščenih češenj
2 jajčna rumenjaka
10 dag sladkorja
vanilij sladkor
Pest mletih mandeljnov
3 žlice skute

Sestavine za testo (hladno masla, moko, vodo, sol in sladkor) zgnetemo v kepo testa.
Če bomo delali v multipraktiku sestavine samo zmešamo. V kolikor aparata nimamo, med dlanmi zgnetemo kocke masla in moko, tako da naredimo drobne grudice. Nato dodajamo vodo žlico po žlico, toliko časa, da je testo gladko.

Polovico testa razporedimo po pekaču, katerega smo obložili s peki papirjem. Testo položimo tako na dno kot tudi po robovih.
V kolikor bomo delali eno večjo pito, položimo testo v večji pekač (premer cca 25 cm). V tem primeru lahko pod testo pekač namažemo le z maslom, in peki papirja ne potrebujemo. Pito bomo v tem primeru, potem, ko bo pečena rezali na trikotne kose, ven iz pekača.
Lahko pa se odločite in naredite več manjših pit (premer 12 cm). V tem primeru pa na dno mini pekača položite peki papir, pod katerega ste dali še en širok trak peki papirja, kar vam bo kasneje olajšalo dvig pite iz pekača, saj boste pito lahko le pobrali iz pekača.

Testo z vilico našpikamo in v pečici pečemo 10 minut, toliko da se malo zapeče. Nato ga ohladimo.

Drugo polovico testa prihranimo za trakove oz. pokrov pite.

Lotimo se še priprave nadeva:
50 dag očiščenih češenj prelijemo z dvema jajčnima rumenjakoma, ki smo ju penasto umešali z 10 dag sladkorja in vanilij sladkorjem. Dodamo zmlete mandlje, da masa ni preveč tekoča ter skuto.

Nadev porazporedimo po ohlajenem testu.
Iz preostalega testa naredimo trakove, ki jih položimo na nadev češenj v obliki mreže.

Pečemo 1 uro na 180-190 stopinjah, dokler testo po vrhu ni porjavelo.
Če testa nismo sladkali, ga posujemo s sladkorjem v prahu in serviramo.