marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hren z jajcem, jabolkom, smetano …

Pošlji prijatelju

hrenMN

Hren je zelenjava, ki jo pravzaprav uživamo kot začimbo. Najboljši je v raznih omakah k mesu (večinoma gre za hladne omake), odlično pa se poda tudi k ribam, na primer prekajenemu lososu. Hren lahko pripravimo na različne načine. Najbolj klasična je priprava svežega hrena z jajcem, jabolkom ali smetano, lahko pa ga tudi sami vložimo. Malokdo ve, da lahko k hrenovi omaki poleg smetane sli kisle smetane primešamo tudi majonezo ali gorčico, pa je okus takoj drugačen, vedno pa mu lahko poleg običajnih zelišč dodamo tudi malo bolj nevsakdanje začimbe, na primer rdečo papriko, kari in podobno.

Hren z jajcem

Potrebujete: hren, trdo kuhana jajca (količina hrena in okusa sta odvisni od tega, kako močno omako želite – uporabite približno 3 jajca na korenino), sol, sladkor, malo belega vina (za bolj kislo omako uporabite kis), beli poper.

Hren in jajca na drobno naribajte. Zmešajte in po okusu dodajte ostale sestavine.

Hren z jabolkom

Za blago hrenovo omako uporabite na 100 g hrena približno 150 – 180 g jabolk. Potrebujete še sladkor, sol, sončnično olje, limonin sok (ali limetin, da bo omaka malo bolj eksotična).

Hren in jabolka drobno naribajte, jabolka takoj pokapajte s sokom limone, da ne porjavijo. Po okusu primešajte še sladkor, sol in olje.

Hren s smetano

Potrebujete: ½ korenine hrena, približno 120 ml smetane, sol, sladkor, limonin sok, beli poper.

Hren zelo na drobno naribajte in primešajte vse druge sestavine.

Hren s kislo smetano in karijem

Potrebujete: ½ korenine hrena, 5 žlic kisle smetane, sol, sladkor, sok limete, kari.

Hren zelo drobno naribajte in ga pokapajte s sokom limete. Posujte ga s soljo, sladkorjem in karijem po okusu ter primešajte kislo smetano.

Hren z zelišči

Pripravite hren s smetano, nato pa mu primešajte sveža ali zamrznjena nasekljana zelišča, na primer peteršilj, drobnjak ali timijan.

Hren s kruhom in juho

Kuhana hrenova omaka, ki so jo poznale že naše babice. Potrebujete: ½ korenine hrena, 1 staro žemljo, za 1 velik oreh masla, približno 250 ml čiste goveje juhe, malo soli (po potrebi) in popra, 1 žlico kisle smetane.

Hren zelo drobno naribajte. Žemljo narežite na drobne kockice. Juho segrejte in vanjo zakuhajte koščke žemlje. Ko se kruh popolnoma razpusti, vmešajte v juho še maslo, nato pa hren in kislo smetano. Solite in poprajte po okusu. Omako postrezite toplo.

Hren v majonezi

Potrebujete: 120 ml majoneze, 1 – 2 žlički navadne hrenove omake (kupljene – iz kozarčka), 1 žlico limoninega soka.

Majonezi dodajte hrenovo omako in limonin sok ter dobro premešajte.

Preberite še: Velikonočne jedi - simbolika, Naravne barve za pirhe.

Oglašujte pri nas

Podobni članki