marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hren

Pošlji prijatelju

korenina hrena, nariban hren in strgalnikFotolia

Hren je odličen za čiščenje, kadar uživamo težko oziroma mastno hrano – in ravno zato je koristno, da je na mizi ob velikonočnih praznikih.

Za kakšno rastlino gre?

Hren (Armoracia rusticana) je soroden gorčici in tudi zelju, v nasprotju s splošnim poznavanjem pa ni užitna zgolj korenina, temveč tudi listi, ki lahko zrastejo tudi do poldrugega metra visoko in so odličen dodatek solatam. Listi vsebujejo precej vitamina C. K nam je prišel hren iz Rusije, cenjen pa je bil zlasti zato, ker je bil nekdaj ena redkih ostrih začimb – poper namreč še ni bil dostopen. Za oster okus korenine je krivo hlapljivo olje, ki ga zaznamo šele, ko hren narežemo ali naribamo.

Hren v kuhinji

Mladi listi hrena se lahko dodajajo solatam, večina ljudi pa uživa zgolj belo hrenovo korenino. Ko jo naribamo, ta razvije pekoč okus, ki marsikomu v oči prikliče solze – zato jo je priporočljivo jesti tako, da vdihnemo skozi nos ter izdihnemo skozi usta. Pekoč okus hrena sicer lahko omilimo tako, da ga naribamo, nato pa malo posolimo in pustimo stati, da pekoče olje izhlapi, ali pa ga pred ribanjem nekoliko zamrznemo.

Ko hren naribamo, prične dobivati rjavo barvo. Če želimo, da ostane bel, ga lahko pokapamo z limoninim sokom.

Poleg korenine so priljubljene tudi hrenove omake, ki jih lahko že pripravljene kupimo v kozarčku, v njih pa je hren precej fino mlet, zato jih lahko tudi mažemo na kruh ali dodamo drugim omakam in namazom.

Fino hrenovo omako lahko pripravite tudi sami, najpogosteje se pripravljajo omake s trdo kuhanimi jajci, smetano in jabolkom.

Hren se prileže tako k mesu in prekajenemu mesu kot tudi h klobasam in nekaterim ribam, na primer lososu.

Hren je treba uživati v zmernih količinah, ki na telo delujejo blagodejno, pri prevelikem odmerjanju pa lahko pride do ravno nasprotnega učinka – razdraženega želodca. Uživanje hrena se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

Zdravilne učinkovine

Hren spodbuja prekrvavitev in prebavo ter ugodno vpliva na celjenje. Telo čisti s tem,da žene na vodo, pogosto pa so ga uporabljali tudi pri okužbah dihal in težavah s sečili (ker odvaja vodo, deluje proti okužbam sečil in tudi ledvičnim kamnom). Hren so nanašali tudi na vnete sklepe, saj menda ugodno vpliva tako na sklepe kot vezi.

Hren naj bi zaviral delovanje ščitnice, zato naj ga ljudje, katerih ščitnica ne deluje dobro, raje ne uživajo.

Oglašujte pri nas