marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Naravne barve za pirhe

Pošlji prijatelju

rjav pirh s pentljo v gnezduFotolia

Za lepo obarvane pirhe vam ni treba uporabljati kemije – povsem naravno in hkrati tudi na zabaven način jih lahko obarvate s pomočjo rastlin (zelenjave, sadja in rož) ter z nekaterimi drugimi živili. Ste vedeli, da lahko dobite čudovito obarvane pirhe na primer tako, da kuhana jajca obrišete in jih namočite v zdrobljeno zamrznjeno jagodičevje? Če pred tem na jajce narišete vzorec z voščenko (na katero se barvilo ne prime), lahko naredite izredno domiselne pirhe.

Kadar barvate z živili, lahko v mnogih primerih uporabite tako sveža kot konzervirana ali zamrznjena živila. Če boste uporabili sveža, bo barva običajno bolj intenzivna, še boljša pa bo, če pri kuhanju v vodo dodate nekaj kisa.

Hladno ali vroče barvanje?

Jajca lahko obarvate na dva načina. Prvi je, da dodate snovi za barvanje takrat, ko jajca kuhate – tako se bodo barve najbolje in najbolj hitro prijele. Drugi način je, da jih barvate potem, ko so že kuhane, vendar pa je ta postopek dolgotrajnejši in barve običajno ne primejo tako močno. Prvi način je vsekakor hitrejši in bolj praktičen, zato vam priporočamo, da se ga držite.

Barvila, ki jih dajo nekatere vrste sadja, zelenjave in začimb, bodo na jajca prijela tudi pri hladnem barvanju. Za hladno barvanje jajca prelijte s hladno vodo, dodajte živilo z barvilom, žličko kisa in pustite stati v hladilniku,dokler barva ne prime – dlje kot bodo jajca stala, bolj opazna bo barva.

Postopek vročega barvanja:

1. Jajca položite v kozico – naj bodo lepo eno poleg drugega, ne pa eno vrh drugega. Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita (nivo vode naj bo za kakšne 3 cm višje od jajc).

2. Dodajte žličko kisa.

3. Dodajte naravno barvilo. Če je jajc veliko, naj ga bo več, ravno tako pa tudi, če želite intenzivnejše barve.

4. Voda z jajci naj zavre.

5. Zmanjšajte plin in na rahlem ognju kuhajte 15 minut.

6. Če ste zadovoljni z barvo, jajca odstranite.

7. Če želite bolj intenzivne barve, jajca začasno odstranite in vodo z barvilom precedite (na primer skozi kavni filter). Nato dajte jajca in obarvano vodo nazaj v kozico ter postavite v hladilnik. Pustite stati preko noči.

8. Jajca, obarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, temveč bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, kanite na bombažno krpico nekaj kapljic olja in z njo zdrgnite suha jajca.

Kako dobiti posamezne barve?

Ponujamo vam nekaj načinov, kako z naravnimi barvili dobiti posamezne barve pirhov. Če boste uporabili bela ali svetla jajca, bodo barve »prave«, če imate temnejša, rjava jajca, pa bodo nekoliko temnejše.

Pazite na oznako »vroče« - ta pomeni, da morate nujno uporabiti vroč način barvanja (dodati živilo za barvanje med kuhanjem jajc), sicer pa je vroče barvanje v vseh primerih bolj priporočljivo.

Barva sivke: vijolični grozdni sok (iz vrste izabela); cvetovi vijolic z malo limoninega soka.

Vijolično modra: cvetovi vijolic; manjša količina olupkov rdeče čebule; hibiskusov čaj; rdeče vino (temno, na primer metliška črnina).

Modra: kompot iz borovnic ali zamrznjene borovnice; listi rdečega zelja (vroče).

Zelena: listi špinače (vroče).

Rumenozelena: tenki olupki jabolk sorte zlati delišes (vroče).

Rumena: limonini ali pomarančni olupki (vroče), listi korenja (vroče), semena zelene (vroče), kumina (vroče), kamilični čaj, zeleni čaj.

Zlatorjava: semena kopra.

Rjava: močna prava kava, instant kava, orehove lupine (vroče), črni čaj.

Oranžna: korenje, čili v prahu, mleta paprika, manjša količina olupkov rjave čebule.

Rožnata: rdeča pesa, brusnice ali brusnični sok, maline, sok vložene rdeče pese.

Rdeča: velika količina olupkov rdeče čebule (vroče), češnjev ali višnjev sok oziroma vložene višnje, sok granatnega jabolka, maline.