marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Riževa torta z limono in pomarančnim oblivom

Pošlji prijatelju

riževa torta s pomarančnim oblivomFotos mit Geschmack

Za 12 kosov sveže in hrustljave torte.

40 g masla

175 g sladkorja

5 žlic smetane

200 g nasekljanih lešnikov

60 g moke

100 g okroglozrnatega riža

250 ml mleka

naribana lupina 1 biolimone

¼ žličke mletega cimeta

250 g rikote

2 jajci

4 listi bele želatine

2 beljaka

Za obliv:

1 vrečka svetlega preliva za torte

250 ml pomarančnega ali mangovega soka

3 žlice limetinega soka

2 žlici sladkorja

Dno modla (premer 26 cm) obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilacijsko na 160). Maslo stopimo, dodamo 50 g sladkorja in smetano ter zavremo. Primešamo lešnike in moko. Mešanico enakomerno porazdelimo po modlu in pečemo (na sredini) 10 minut.

Medtem riž zavremo z mlekom, limonino lupino in cimetom, nato kuhamo na blagem ognju, da riž nabrekne. Odstavimo z ognja ter vmešamo rikoto, preostali sladkor in jajci. Želatino namočimo v mrzli vodi, ožmemo in v vročem rižu raztopimo. Postavimo za 30 minut na hladno.

Ko se krema začne strjevati, čvrsto stepemo beljake in jih vmešamo v kremo. Tortno osnovo obložimo z obodom tortnega modla, porazdelimo po njen kremo in postavimo za 2 – 3 ure v hladilnik, da se krema popolnoma strdi.

Vrečko svetlega preliva za torte zmešamo s pomarančnim ali mangovim sokom, limetinim sokom in sladkorjem. Zavremo, nato enakomerno polijemo po torti. Pustimo, da se obliv strdi.

Recept iz knjige Susanne Bodensteiner: Pečemo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.