Osnovni recept za klapavice
Fotolia
Poleti teknejo vsem, pozimi pa recept (za 4) razpolovite in pripravite romantično večerjo za 2.
4 kg klapavic
2 korenčka
4 stebla stebelne zelene
1 steblo pora
1 koromačev gomolj
2 žlici olivnega olja
100 ml pernoda (žgane pijače iz janeža) – lahko izpustite!
700 ml belega vina ali ribje osnove
700 ml vode
2 lovorova lista
½ žličke poprovih zrn
1 žlička gorčičnih zrn
sol
Školjke dobro očistimo, jim odstranimo brade, nato jih položimo v mrzlo vodo. Odprte školjke nujno zavržemo! Medtem ostrgamo korenje ter operemo in očistimo stebelno zeleno, por in koromač. Zelenjavo narežemo na tanke rezine.
V eni veliki ali dveh majhnih kozicah segrejemo olivno olje in na njem zelenjavo na zmernem ognju pražimo približno 3 minute. Zalijemo s pernodom, povremo ter prilijemo belo vino ali ribjo osnovo in vodo. Dodamo lovorova lista, poprova in gorčična zrna, zavremo in po okusu začinimo s soljo.
Školjke stresemo na cedilo, jih odcedimo, stresemo v prevretek in kuhamo približno 10 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Školjke so kuhane, ko se lupine odprejo. Zaprte školjke nujno zavržemo! Školjke s prevretkom nadevamo v jušne krožnike in postrežemo.
Recept iz knjige Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.
Podobni članki
Mini zelenjavni zavitki
(19.01.2011)Osnovni recept za krompirjevo tortiljo
(15.02.2011)Goveja pečenka s pomarančno omako
(26.02.2011)Krompirjeve pogačice
(14.12.2010)Ričet
(30.01.2013)Hobotnica v solati
(31.07.2018)Zrezki po italijansko
(08.01.2011)Osnovni recept za lazanjo
(30.11.2010)Pita s slanino in čebulo
(05.01.2011)KOZICE V BELEM VINU PO DALMATINSKO
(09.07.2018)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:14.02.2011, 331,536 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,053 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,780 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,719 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,896 prikazov