marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnovni recept za klapavice

Pošlji prijatelju

klapavice v skodeliFotolia

Poleti teknejo vsem, pozimi pa recept (za 4) razpolovite in pripravite romantično večerjo za 2.

4 kg klapavic

2 korenčka

4 stebla stebelne zelene

1 steblo pora

1 koromačev gomolj

2 žlici olivnega olja

100 ml pernoda (žgane pijače iz janeža) – lahko izpustite!

700 ml belega vina ali ribje osnove

700 ml vode

2 lovorova lista

½ žličke poprovih zrn

1 žlička gorčičnih zrn

sol

Školjke dobro očistimo, jim odstranimo brade, nato jih položimo v mrzlo vodo. Odprte školjke nujno zavržemo! Medtem ostrgamo korenje ter operemo in očistimo stebelno zeleno, por in koromač. Zelenjavo narežemo na tanke rezine.

V eni veliki ali dveh majhnih kozicah segrejemo olivno olje in na njem zelenjavo na zmernem ognju pražimo približno 3 minute. Zalijemo s pernodom, povremo ter prilijemo belo vino ali ribjo osnovo in vodo. Dodamo lovorova lista, poprova in gorčična zrna, zavremo in po okusu začinimo s soljo.

Školjke stresemo na cedilo, jih odcedimo, stresemo v prevretek in kuhamo približno 10 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Školjke so kuhane, ko se lupine odprejo. Zaprte školjke nujno zavržemo! Školjke s prevretkom nadevamo v jušne krožnike in postrežemo.

Recept iz knjige Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.