marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Krompirjeve pogačice

Pošlji prijatelju

krompirjeve pogačiceUlrike Schmidt/Sabine Mader

Hrustljav krompirjev pire za 4 osebe.

1 kg moknatega krompirja

Sol

300 ml mleka

2 žlici masla

Nariban muškatni orešček

2 rumenjaka

5 žlic moke

Moka za gnetenje

Olje za pečenje

Krompir operemo, ga nadevamo v lonec, prilijemo približno 500 ml vode, dodamo 1 žličko soli in zavremo. Ni potrebno, da je krompir popolnoma pokrit z vodo, saj se kuha tudi v sopari. Pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 20 – 25 minut.

Kuhan krompir prebodemo z vilicami, ga oplaknemo z mrzlo vodo in še vročega olupimo.

Olupljen krompir pretlačimo skozi stiskalnico za krompir ali zmečkamo s tlačilko. V kozici segrejemo mleko, 1 žličko soli, maslo in malo muškatnega oreščka in vmešamo v krompirjevo kašo.

Pireju dodamo rumenjaka in moko ter ugnetemo testo. S pomokanimi rokami oblikujemo iz testa približno 8 cm velike pogačice.

V veliki ponvi segrejemo olje, po odmerkih polagamo nanj pogačice in jih pečemo približno 4 minute na vsaki strani, da zlato zarumenijo. Na papirnati brisački jih odcedimo.

Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino, Mladinska knjiga, 2007

Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.