Osnovni recept za lazanjo
Lazanja iz domače kuhinje za 6 oseb.
Za bolonjsko omako:
50 g mesnate prekajene slanine
1 korenček
2 stebli belušne zelene
1 čebula
2 stroka česna
2 žlici masla
300 g mešanega mletega mesa
1 majhna pločevinka olupljenih paradižnikov (400 g)
¼ litra juhe
Sol
Poper
1 žlička posušenega origana
Bolonjska omaka:
Slanino narežemo na majhne kocke. Korenček ostrgamo, zeleno operemo in očistimo. Čebulo in česen olupimo. Korenček, zeleno, čebulo in česen narežemo na majhne kocke.
V srednje veliki široki kozici raztopimo maslo. Ko se speni, dodamo slanino in zelenjavo ter na zmernem ognju 2 – 3 minute pražimo. Vmešamo mleto meso, ga s kuhalnico razdrobimo, nato pa med mešanjem pražimo 5 minut, da porjavi in postane grudičasto.
Primešamo paradižnike skupaj s sokom ter jih s kuhalnico zmečkamo. Prilijemo juho. Omako začinimo s soljo, poprom in origanom, nato jo v pokriti posodi na majhnem ognju počasi dušimo 60 minut.
Omako od časa do časa premešamo in po potrebi prilijemo malo mesne juhe ali vode. Po okusu dodatno začinimo.
Za bešamelno omako:
50 g masla
50 g moke
750 ml mleka
Sol
Poper
Nariban muškatni orešček
1 žlička limoninega soka
Poleg tega:
250 g mocarele
250 g plošč za lazanjo (brez kuhanja)
100 g naribanega parmezana
1 žlica mrzlega masla
Priprava:
Za bešamelno omako v kozici segrejemo maslo. Z metlico za stepanje vmešamo moko in na hitro popražimo. Prilijemo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Omako na zmernem ognju zavremo in kuhljamo 10 minut. Krepko začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in limoninim sokom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Mocarelo narežemo na kocke. V veliko pravokotno nepregorno posodo za lazanje ali narastke zlijemo malo bešamelne omake. Nato v posodo menjaje nalagamo plasti testenih plošč, bolonjske omake, bešamelne omake in mocarele. Na vrhu naj bo plast bešamelne omake.
Potresemo s parmezanom in kosmi masla. Nato postavimo posodo v pečico ( na sredino, vroči zrak 180 stopinj Celzija) in pečemo 40 minut, da površina zlato porjavi.
Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino, Mladinska knjiga, 2007
Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.
Podobni članki
- Osnovni recept za klapavice
(14.02.2011) - Pita s slanino in čebulo
(05.01.2011) - Špinačni lonec s testeninami in oreški
(03.01.2011) - Osnovni recept za krompirjevo tortiljo
(15.02.2011) - Korenčkova juha s kuskusom
(19.06.2014) - Goveja pečenka s pomarančno omako
(26.02.2011) - Sladko – kisla svinjina
(12.03.2011) - Polnjene paprike
(02.09.2014) - Porova juha
(04.12.2012) - Lazanja z brokolijem
(13.09.2012)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:30.11.2010, 328,934 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,606 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,537 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,486 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,648 prikazov