marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnovni recept za lazanjo

Print This Post Pošlji prijatelju

lazanja v pekačuUlrike Schmidt/Sabine Mader

Lazanja iz domače kuhinje za 6 oseb.

Za bolonjsko omako:

50 g mesnate prekajene slanine

1 korenček

2 stebli belušne zelene

1 čebula

2 stroka česna

2 žlici masla

300 g mešanega mletega mesa

1 majhna pločevinka olupljenih paradižnikov (400 g)

¼ litra juhe

Sol

Poper

1 žlička posušenega origana

Bolonjska omaka:

Slanino narežemo na majhne kocke. Korenček ostrgamo, zeleno operemo in očistimo. Čebulo in česen olupimo. Korenček, zeleno, čebulo in česen narežemo na majhne kocke.

V srednje veliki široki kozici raztopimo maslo. Ko se speni, dodamo slanino in zelenjavo ter na zmernem ognju 2 – 3 minute pražimo. Vmešamo mleto meso, ga s kuhalnico razdrobimo, nato pa med mešanjem pražimo 5 minut, da porjavi in postane grudičasto.

Primešamo paradižnike skupaj s sokom ter jih s kuhalnico zmečkamo. Prilijemo juho. Omako začinimo s soljo, poprom in origanom, nato jo v pokriti posodi na majhnem ognju počasi dušimo 60 minut.

Omako od časa do časa premešamo in po potrebi prilijemo malo mesne juhe ali vode. Po okusu dodatno začinimo.

Za bešamelno omako:

50 g masla

50 g moke

750 ml mleka

Sol

Poper

Nariban muškatni orešček

1 žlička limoninega soka

Poleg tega:

250 g mocarele

250 g plošč za lazanjo (brez kuhanja)

100 g naribanega parmezana

1 žlica mrzlega masla

Priprava:

Za bešamelno omako v kozici segrejemo maslo. Z metlico za stepanje vmešamo moko in na hitro popražimo. Prilijemo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Omako na zmernem ognju zavremo in kuhljamo 10 minut. Krepko začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in limoninim sokom.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Mocarelo narežemo na kocke. V veliko pravokotno nepregorno posodo za lazanje ali narastke zlijemo malo bešamelne omake. Nato v posodo menjaje nalagamo plasti testenih plošč, bolonjske omake, bešamelne omake in mocarele. Na vrhu naj bo plast bešamelne omake.

Potresemo s parmezanom in kosmi masla. Nato postavimo posodo v pečico ( na sredino, vroči zrak 180 stopinj Celzija) in pečemo 40 minut, da površina zlato porjavi.

Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino, Mladinska knjiga, 2007

Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.

Oglašujte pri nas
Oglašujte pri nas