marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomarančni sladoled

Pošlji prijatelju

pomarančni sladoled v pomarančni lupinipomarančni sladoled v pomarančni lupini

Pomarančni sladoled, ki je zaradi svoje teksture že bolj šerbet, lahko pripravite brez klasičnega kuhanja sestavin za »pravi« sladoled. Odličen je zlasti v hladnejših mesecih, saj dobimo z njim vitamin C iz pomaranč. Nadevajte ga v naravne skledice – pomarančne lupine. Recept za ½ litra pomarančnega sladoleda.

240 ml sladke smetane

80 ml kondenziranega mleka (gostejše mleko za kavo, npr. Pilos iz Lidla)

320 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka (neprecejenega)

30 g sladkorja v prahu (oz. po okusu)

20 ml sveže iztisnjenega limoninega soka

½ žličke vaniljine esence

Skledo, v kateri boste zamrznili sladoled, postavite v zamrzovalnik, da se dobro ohladi. Najbolje, da gre za večjo plitko skledo (uporabite lahko npr. steklen pekač).

Ožemite pomaranče in limono, odmerite potrebno količino sokov. Ožete lupine shranite v zamrzovalniku, saj jih boste potrebovali za serviranje.

Primešajte sladkor in vaniljino esenco, nato pa še smetano in kondenzirano mleko. Prelijte v ohlajeno skledo za zamrzovanje in postavite v zamrzovalnik za več ur. Večkrat vzemite iz zamrzovalnika ter s kuhalnico ali lopatico premešajte oziroma zgladite sladoled, da čim bolj zdrobite kristale ledu.

Pol ure preden boste sladoled nadevali v lupine in postregli, ga vzemite iz zamrzovalnika in postavite v hladilnik, da se nekoliko omehča.

Nasvet: Preden pomaranče ožamete, jih dobro operite z vročo vodo in kapljivo detergenta za posodo. Tako boste z lupin odstranili pesticide, ker se bodo pomaranče ogrele, pa jih boste tudi lažje oželi.

Za pripravo pomarančnih in limoninih lupin ter ožemanje, si poglejte članek Limone – ožemanje in priprava lupine.

Če so vam všeč sladice iz pomaranč, poskusite z receptoma Pomarančna pita in Krhka torta z začinjenimi pomarančami.

Za več idej za sladolede, ki teknejo tudi v hladnejših dneh, pokukajte na Ocvrt sladoled, Kokosov sladoled z limono in pomarančo, Nutellin sladoled ter Čokoladni sorbet.