Ocvrt sladoled
Fotolia
Sladico, ki so jo k nam prinesle kitajske restavracije, sicer pa ne velja za kitajsko pogruntavščino, lahko povsem enostavno naredite tudi doma.
1000 ml kakovostnega kremnega vaniljinega sladoleda
moka
1 jajce
35 ml mleka
krušne drobtine
olje za cvrtje
Pri izdelavi kroglic za ocvrt sladoled je najbolj pomembno, da so tako vse sestavine kot vsi kuhinjski pripomočki čim bolj hladni – torej pladenj, na katerega boste odlagali sladoledne kroglice že pred samo pripravo postavite v zamrzovalnik. Tudi sladoled naj bo dobro zamrznjen – a ne toliko, da ne boste mogli narediti kroglic.
Z žlico za oblikovanje sladolednih kroglic naredite iz sladoleda kroglice, jih dajte na že poprej v zamrzovalniku ohlajen pladenj, ter takoj postavite nazaj v zamrzovalnik, da popolnoma otrdijo.
Pripravite si tri skodele – v eno dajte moko, v drugi rahlo stepite jajce in mleko, v tretji naj bodo drobtine. Iz zamrzovalnika vzemite po eno ali dve sladoledni kroglici, ju na hitro povaljajte v moki, jajcu in drobtinah ter dajte nazaj v zamrzovalnik. Ponovite z vsemi kroglicami, nato pa pustite, da spet popolnoma otrdijo.
Ponovno po eno ali dve povaljajte kroglice še enkrat v jajcu in drobtinah ter dajte spet v zamrzovalnik. (Zamrznjene kroglice za ocvrt sladoled lahko seveda hranite v zamrzovalniku in jih uporabite tudi kasneje, le s pladnja jih predevajte v zaprte plastične posode za zamrzovanje ali v vrečice.)
Za cvrtje segrejte olje (v katerem še niste cvrli druge hrane). Kroglice cvrtite po dve hkrati, približno 30 sekund oziroma dokler niso zlato rjave barve. S penovko jih vzemite iz olja in položite na papirnate brisačke, da popivnate odvečno maščobo.
Ponudite s sadno, čokoladno, karamelno ali drugo omako...
Opomba: Če želite ocvrt sladoled flambirati, uporabite aromatične žgane pijače, na primer rum, češnjevec, viski… Biti morajo močne (običajna žgana pijača s 40% alkohola ne zadostuje), preden z njimi polijemo sladoled, pa jih je dobro rahlo ogreti. Vsekakor priporočamo, da prvič flambirate »za vajo« in se spoznate s postopkom. Ne pozabite na varnost!
Podobni članki
Pomarančni sladoled
(28.07.2017)Bounty kroglice
(23.12.2012)Lubenični sladoled
(01.06.2012)Polentini kroketi s sirom
(08.11.2011)Nutellin sladoled
(03.07.2011)Bučne kroglice
(23.12.2012)Venček s kraguljčki
(04.12.2011)Hrustljave medene kroglice
(23.12.2012)Riževe kroglice s piščancem
(20.01.2012)Lešnikove kroglice
(06.12.2011)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:08.01.2012, 329,973 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,783 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,658 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,596 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,757 prikazov