marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ocvrt sladoled

Pošlji prijatelju

ocvrt sladoledFotolia

Sladico, ki so jo k nam prinesle kitajske restavracije, sicer pa ne velja za kitajsko pogruntavščino, lahko povsem enostavno naredite tudi doma.

1000 ml kakovostnega kremnega vaniljinega sladoleda

moka

1 jajce

35 ml mleka

krušne drobtine

olje za cvrtje

Pri izdelavi kroglic za ocvrt sladoled je najbolj pomembno, da so tako vse sestavine kot vsi kuhinjski pripomočki čim bolj hladni – torej pladenj, na katerega boste odlagali sladoledne kroglice že pred samo pripravo postavite v zamrzovalnik. Tudi sladoled naj bo dobro zamrznjen – a ne toliko, da ne boste mogli narediti kroglic.

Z žlico za oblikovanje sladolednih kroglic naredite iz sladoleda kroglice, jih dajte na že poprej v zamrzovalniku ohlajen pladenj, ter takoj postavite nazaj v zamrzovalnik, da popolnoma otrdijo.

Pripravite si tri skodele – v eno dajte moko, v drugi rahlo stepite jajce in mleko, v tretji naj bodo drobtine. Iz zamrzovalnika vzemite po eno ali dve sladoledni kroglici, ju na hitro povaljajte v moki, jajcu in drobtinah ter dajte nazaj v zamrzovalnik. Ponovite z vsemi kroglicami, nato pa pustite, da spet popolnoma otrdijo.

Ponovno po eno ali dve povaljajte kroglice še enkrat v jajcu in drobtinah ter dajte spet v zamrzovalnik. (Zamrznjene kroglice za ocvrt sladoled lahko seveda hranite v zamrzovalniku in jih uporabite tudi kasneje, le s pladnja jih predevajte v zaprte plastične posode za zamrzovanje ali v vrečice.)

Za cvrtje segrejte olje (v katerem še niste cvrli druge hrane). Kroglice cvrtite po dve hkrati, približno 30 sekund oziroma dokler niso zlato rjave barve. S penovko jih vzemite iz olja in položite na papirnate brisačke, da popivnate odvečno maščobo.

Ponudite s sadno, čokoladno, karamelno ali drugo omako...

Opomba: Če želite ocvrt sladoled flambirati, uporabite aromatične žgane pijače, na primer rum, češnjevec, viski… Biti morajo močne (običajna žgana pijača s 40% alkohola ne zadostuje), preden z njimi polijemo sladoled, pa jih je dobro rahlo ogreti. Vsekakor priporočamo, da prvič flambirate »za vajo« in se spoznate s postopkom. Ne pozabite na varnost!

Podobni članki