marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Lubenični sladoled

Pošlji prijatelju

lučki iz lubeniceMN

Recept za približno 750 ml sladoleda z okusom, ki je takoj prepoznaven.

500 g očiščenih in zamrznjenih (!) koščkov lubenice

1 lonček polnomastne kisle smetane (180 g)

4-5 žlic fruktoze (ali primerna količina belega sladkorja)

Koščki lubenice morajo biti zamrznjeni, sicer se ne bodo lepo zmleli – v zamrzovalniku naj bodo vsaj kakšne tri ure.

Koščke lubenice stresite v pokončen mešalnik (blender) in jih dobro zmeljite (kar nekaj minut bo trajalo), nato dodajte kislo smetano in fruktozo ter mešajte še nekaj minut. V kolikor nimate blenderja, uporabite električni sekljalnik in v njem do kaše sekljajte lubenico v manjših količinah, pretresite v posodo za mešanje in zmeljite naslednji del koščkov. Ko je vse zmleto, dodajte kislo smetano in fruktozo ter vse skupaj dobro zmešajte s klasičnim električnim mešalnikom.

Z mase odstranite pene in jo predevajte v avtomat za sladoled. V kolikor avtomata nimate, nalijte sladoled v nižjo posodo in jo postavite v zamrzovalnik. Zamrzovalo bo vsaj tri ure, vendar morate sladoled z močno žlico ali kuhalnico na vsake pol ure dobro premešati in ročno stepsti – verjetno vas bo bolela roka, a sicer se bodo v sladoledu naredili ledeni kristali, ki v ustih »škripajo pod zobmi«.

Opomba: Fruktozo dobite v običajni trgovini, sama sem jo našla v klasične Sparu na polici poleg belega sladkorja.

Oglašujte pri nas