marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomarančna marmelada

Pošlji prijatelju

pomarančna marmeladaFotolia

Pomarančna marmelada se lahko pripravi po klasičnem postopku, ki je daljši, saj zahteva namakanje, ali pa tudi po hitrem (tu bo okus nekoliko manj intenziven, saj izpustimo čas, ko mora sadje počivati). Pomarančna marmelada mora vsebovati drobno nasekljane pomarančne lupine, zato je potrebno pomaranče pred uporabo dobro oprati (lahko tudi s kapljico detergenta) ali namočiti v slani vodi, da ostranimo z lupin kemikalije.

6 velikih pomaranč

2 limoni

2 kg sladkorja

S šestih opranih pomaranč in ene limone z nožem na tanko odrežemo vrhno plast lupine in jo popolnoma na dribno nasekljamo (1 – 2 mm). Meso pomaranč in ene limone narežemo, jih damo skupaj z nasekljanimi olupki in 2,5 litra vode v kozico in kuhamo 3 ure. Pešk ne odstranjujemo!

Marmelado pustimo stati 24 ur, nato odstranimo peške in ponovno zavremo. Dodamo sladkor in na rahlem ognju kuhamo ¾ ure. Ko je marmelada gosta, ožamemo limono in v marmelado prilijemo ter vmešamo njen sok.

Še vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo.

Opomba: Če so vam koščki lupin v marmeladi všeč, jih lahko narežete tudi na nekoliko daljše tanke trakove. Pomarančna marmelada bo še bolj posebna, če uporabite rdeče pomaranče ali zgolj lupine rdečih pomaranč.