marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Limone – ožemanje in priprava lupine

Pošlji prijatelju

ožemanje limonMN

Limone so izjemno uporaben sadež, saj jih lahko uporabljamo tako za napitke kot sladice, mariniranje mesa in dekoracijo, pa še pri čiščenju nam pridejo prav (vsebujejo namreč okoli 5% kislino). Kako pa se kar najbolje lotiti njihove uporabe?

Nakup in hranjenje

Ko kupujete limone, uporabite tiste, ki so težke za svojo velikost, kajti lahke limone so običajno suhe. Lupina naj bo živo rumena in svetleča, konice sadeža pa majhne in rumene, ne pa zelene.

Limone lahko hranite cel mesec. Po nakupu jih dobro operite, zaprite v plastično vrečko in postavite v hladilnik. Ko limono enkrat prerežete, jo uporabite v nekaj dneh ali jo zamrznite.

Limonina lupina je polna pesticidov in poškropljena z voskastim sredstvom, ki ji zagotavlja odpornost, zato limono operite pred vsako uporabo – tudi takrat, ko jo boste oželi, sicer se bodo te nevarne kemikalije prenesle na vaše roke.

Pri pripravi receptov, za katere potrebujete limonino lupinico, vedno uporabite bio limone. Nekateri uporabijo tudi navadne, ki jih preko noči namakajo v slani vodi, vendar to ne more odstraniti vseh zdravju škodljivih snovi.

Ožemanje

Limone (in druge citruse) je treba ožeti tople. Iz hladnih ne boste dobili toliko soka, saj postanejo membrane trše. Če ste imeli limono v hladilniku, lupino najprej prepičite z vilico in jo dajte v mikrovalovno pečico. Grejte jo približno 15 sekund, pa boste z ožemanjem dobili precej več soka.

Pri ožemanju z roko bo soka manj, kot če uporabite ožemalnik (ročni ali električni), prav tako pa boste morali pri ožemanju z roko sami odstraniti peške, medtem ko jih ožemalnik zadrži.

Kadar potrebujete zgolj nekaj kapljic limoninega soka, limone nikar ne prerežite. Lupino prepičite z zobotrebcem ali vilico in z roko iztisnite potreben sok, nato pa lupino splahnite in pospravite limono nazaj v hladilnik.

Priprava limonine lupinice

Za limonino lupinico uporabite bio limone in olupite ali naribajte zgolj rumeni del lupine – spodnji, beli del, je namreč grenak. Naribajte jo na strgalniku z majhnimi luknjicami, uporabite pa lahko tudi nožek za lupljenje krompirja ali temu podoben nožek z luknjicami, namenjen prav limonam.

Svežo limonino lupinico lahko zamrznete za več mesecev.

Kadar potrebujete suho lupinico, limono nastrgajte ali naribajte na papir za peko. Pustite, da se suši en dan. Če želite suho lupinico v prahu, papir s suhimi koščki nato zložite (kar nekajkrat zapognite, da dobite manjši kos). Na papir z lupinico nato večkrat pritisnite z vrhom dlani, da se lupinica zdrobi.

Še nekaj zanimivosti

Limona deluje tudi kot razkužilo, zato lahko z njo očistite kuhinjsko desko ali nož, prav tako pa razkužite manjše rane (zaustavlja tudi krvavitev) ali ublažite pike os.

Z limono lahko pripravite polirno sredstvo za pohištvo: zmešajte dve enoti olivnega olja in eno enoto limoninega soka ter na tanko nanesite z bombažno krpico.

Želite posvetliti lase? Na njih nanesite limonin sok, nato pa za kakšno uro sedite na sonce.

Če ste kadilka in bi radi odstranili vonj cigaret z rok, ali pa ste za kosilo pripravljali ribe in milo ne odstrani njihovega vonja, potem poskusite z limono. Ta namreč odlično nevtralizira vonje.

Oglašujte pri nas