marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomarančna pita

Pošlji prijatelju

rezina pomarančne piteMN

Pita s kremo iz običajnih ali rdečih pomaranč.

Testo:

160 g moke

½ žličke soli

1 žlica sladkorja v prahu

2-3 žlici vode

110 g hladnega masla

Krema:

3 pomaranče (cca. 450 g, da dobite 350 ml soka s pomarančnim mesom)

180 g sladkorja

1 zavojček vaniljevega pudinga (38 g)

1 žlica moke

¼ žličke soli

25 g masla

4 beljaki

1 sladka smetana

2 žlici sladkorja v prahu

Zmešajte sladkor, sol in sladkor v prahu. Maslo narežite na koščke in ga dodajte. Dobro pregnetite in dodajte toliko vode, da se lepo sprijema. Oblikujte v hlebček in za pol ure postavite v hladilnik.

Dno okroglega pekača premera cca. 26 cm obložite s papirjem za peko. Ohlajeno testo na rahlo pomokani površini razvaljajte na velikost, ki je nekoliko večja od pekača za torto ali pito, da lahko oblikujete še 15 mm visok rob ob obodu. (Testo lahko tudi z roko pritisnete in oblikujete v pekaču, če vam je to ljubše od valjanja.) Dno testa večkrat prepikajte z vilico, da se med peko ne bo napihnil. Pustite stati 10 minut, vmes pečico segrejte na 200 stopinj, in testo pecite približno 20 minut. Ohladite.

Za kremo v kozici zmešajte sladkor, prašek za puding, moko in sol. Pomaranče ožemite in sok skupaj s koščki mesa primešajte suhim sestavinam. Z vilico zdrobite kepice.

Beljake delno stepite, vendar ne naredite trdega snega.

Kozico postavite na ogenj, da sok s pudingom počasi zavre. Odstavite z ognja, dodajte maslo, da se stopi, potem dobro vmešajte beljake, in nazadnje postavite nazaj na rahel ogenj. Ves čas mešajte in počakajte, da se krema zgosti. Stresite jo na osnovo iz testa in zgladite ter pustite, da se ohladi.

Stepite smetano s sladkorjem v prahu in z njo premažite pito, ko je pomarančna krema že popolnoma ohlajena.