marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Odpravite bolečine v hrbtu

Pošlji prijatelju

hrbet balerineFotolia

Po ocenah zdravstvenih organizacij ima kar 70 do 85 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju resne bolečine v hrbtu, pri aktivni populaciji pod 45. letom pa je to tudi eden najpogostejših razlogov za obisk splošnega zdravnika. Bolečine v hrbtu se lahko pojavijo iz različnih vzrokov, večinoma pa gre za težave z mišicami in vezmi, ki podpirajo hrbtenico. To lahko povzroči tako rahlo konstantno bolečino kot bolečino, ki nas zaradi svoje intenzivnosti začasno popolnoma ohromi in priveže v posteljo.

Pri ženskah sta glavna razloga za bolečine v hrbtu dva: prvi je nosečnost, drugi pa vsakdanje žensko delo in aktivnosti, ki niso hrbtenici ter hrbtu prav nič prijazni. Če se želimo temu izogniti, je v prvi vrsti potrebna redna aerobna vadba, ki skrbi za mišice, poleg tega pa je nujno vzdrževati tudi primerno telesno težo. Če smo nato še pazljivi glede telesne drže, naj težav z bolečinami v hrbtu ne bi bilo.

Pravilno dvigovanje otrok

Vsakdanje aktivnosti so lahko za hrbtenico zelo naporne, kar velja še zlasti za aktivnosti mater.

Če ste mamica dojenčka, potem se morate naučiti dvignite dojenčka iz posteljice tako, da spustite ograjico in dojenčka potegnete proti sebi, šele nato mu dajte roko pod hrbet in ga dvignite. Nikar ga ne dvigujte iz posteljice tako, da se nagnete vanjo ter nato vzravnate hrbet. Težave s hrbtom, zlasti zgornjim delom, pa boste pogosto občutili tudi pri dojenju. Za dojenje velja, da se udobno namestite in hrbet dobro podprite z blazinami, nato pa dojenčka približajte prsim, ne pa, da se sami sklanjate nadenj. Pri dojenju torej sedite pokonci, če ne gre drugače, pa si pomagajte s posebno blazino za dojenje.

Kadar otroka dvigujete s tal, se ravno tako ne pripogibajte, temveč pokrčite kolena in nekoliko počepnite. Otroka primite v naročje in se ponovno dvignite s pomočjo kolen in mišic nog. Pri tem boste morali dobro napeti tudi trebušne mišice, tako da boste hkrati še malo potelovadili.

Pa še nečesa ne pozabite: otroka nikoli ne nosite na boku. Morda ga je res enostavno naložiti na bok in imeti tako eno roko prosto, vendar je takšna drža za vašo hrbtenico precej nenaravna in bo hitro privedla do bolečin.

Oglejte si svoje ležišče

Priporoča se spanje na trdnem ležišču, brez vzglavnikov. Prav tako ni priporočljivo vedno spati v enakem položaju, saj dolgotrajno vztrajanje v enem položaju povzroči oslabelost mišic.

Ko izbirate novo ležišče, izberite takšnega, ki dobro podpira vašo telesno težo, prav tako pa je udobno. V trgovini lezite na ležišče, da ugotovite, ali vam ustreza, prav tako pa skušajte v vam prijetno lego namestiti letvice, ki so pod ležiščem. Tudi od teh je namreč odvisno, kakšen občutek boste imeli v postelji. Vsekakor ne pozabite ležišča vsako leto vsaj nekajkrat obrniti, sicer boste na njem kaj hitro občutili očem nevidne vdrtine, ki se prilegajo vašemu telesu.

Ne morete spati brez vzglavnika? Saj vsi vemo, da je po napornem dnevu glavo prijetno odložiti na nekaj mehkega. Izberite vzglavnik, ki vam pomaga pri pravilni legi vaše glave, vratu in ram, zaradi česar ne bo obremenjeval hrbtenice. Če večinoma spite na boku, izberite oblikovan vzglavnik, če spite na hrbtu, naj ne bo niti previsok niti prenizek, če spite na trebuhu, pa vam je vzglavnik še najbolj odveč, saj ste že tako v slabem položaju.