marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor in nakup ležišča

Pošlji prijatelju

ženska se preteguje na ležišču sredi hribovite pokrajineFotolia

Ljudje preživimo tretjino svojega življenja v postelji, zato je od kakovosti ležišča odvisno tako naše zdravje kot naše počutje. In kako ga izbrati, da bo ustrezno?

Kdaj potrebujete novo ležišče?

Običajno pravilo je, da naj bi ležišče zamenjali vsakih deset let oziroma takrat, ko se na njem pojavijo vdolbine, ki jih čutimo med ležanjem, ali pa se zjutraj ne zbudimo več spočiti. Na iztrošenem ležišču boste hitro opazili, da se je na delu, kjer običajno ležite, pojavila vdolbina, da se zaradi nje ponoči prevalite na partnerjevo polovico postelje, da so zmehčani robovi in koti, da ležišče »škripa« ko se obrnete … Hkrati boste verjetno opazili, da se zjutraj zbujate »trdi«, da vas začenjata boleti vrat ali hrbet, da ste zjutraj utrujeni in brez volje ter potrebujete počitek preko dneva, da ste razdražljivi …

Kako kupiti novo ležišče?

Vzemite si čas! Pojdite v trgovino z ležišči ter se pozanimajte o različnih vrstah ležišč ter jih preizkusite – spanje na običajni vzmetnici je drugačno od spanja na vodi, z zrakom napolnjenem ležišču, futonu, lateksu, spominski peni … Prodajalca izprašajte o prednostih različnih vrst ležišč, nato pa na vsakega lezite – pa ne le za nekaj sekund, temveč malo več časa, da lahko preizkusite svoje spalne položaje. Če si posteljo delite s partnerjem, naj bo z vami tudi on, da vidita, kako se obnaša ležišče, če eden od vaju leži, drugi pa na posteljo leže ali z nje vstane. Naj vam nikar ne bo nerodno!

Če hkrati z ležiščem kupujete tudi novo posteljo, razmislite o njeni velikosti. V kolikor imate v spalnici dovolj prostora, velja, da naj bi imel par širino ležišča vsaj 160 centimetrov – večji kot ste, širše ležišče potrebujete. Če ste vi ali vaš partner zelo veliki, pa seveda velja razmisliti tudi o dodatni dolžini – o tako imenovani kalifornijski velikosti (kjer je dolžina okoli 210 cm). Razmislite tudi o tem, ali boste v posteljni okvir vstavili eno veliko ležišče ali dva manjša. Včasih je bilo tako, da se je pri dveh ležiščih v zakonski postelji čutil rob med obema, zdaj pa so oblikovana tako, da ga ne občutimo več. Prednost dveh ležišč je predvsem v tem, da boste lahko mirno spali, tudi če bo vaš partner vstal s postelje, saj tega ne boste občutili.

Kako trdo naj bo ležišče? Vsi vemo, da ne smemo spati na mehkem ležišču, ki se pod našo težo preveč vda, prav tako pa ni dobro spati na preveč trdem ležišču, ki se pod oblinami telesa ne vda in nas ravno tako prisili v neprijeten položaj. Še pomembnejša od trdote pa je podpora! Da boste izbrali ravno pravšnjo podporo, izberite ležišče glede na svoje kilograme – trgovec naj preveri, kakšni teži je ležišče namenjeno, kajti verjetno bosta s partnerjem potrebovala zaradi razlike v kilogramih tudi različno podporo. Seveda pa naj to ne bo edino vodilo – še vedno je pomembneje, da se na ležišču počutite dobro, torej le vzemite takšnega za malo več kilogramov, če radi spite na nekoliko trši podlagi. (Vedno je bolje, da je ležišče pretrdo kot premehko – pri premehkem ni rešitve, če je pretrdo, pa lahko preko njega vedno položite še mehko prekrivalo za ležišče.) Ali ležišče nudi dovolj podpore in je primerne trdote, preverite tako, da na njem ležite deset minut, v položajih, ki jih uporabljate med spanjem – tako boste videli, ali vam je udobno. Nato poskusite enostaven preizkus: lezite na hrbet in potisnite dlan pod križ (prav tam, kjer je na zgornji strani popek). Če je to povsem enostavno storiti, pri tem pa imate neudoben občutek v bokih in ramenih, je ležišče pretrdo. Če dlani ne morete dati pod križ, ker med njim in ležiščem ni prostora, je premehko. Prav tako je premehko, če se po postelji ne morete brez napora prevaliti z enega konca na drugega.

Ležišča so danes iz različnih materialov. Nekateri prisegajo na spominsko peno, ki jo je sredi sedemdesetih let razvila NASA za potrebe astronavtov in se prilagodi telesu, drugi imajo raje naravne materiale kot je lateks, nekateri želijo še bolj naraven pristop in ležišče polnjeno s kokosom in pravo konjsko žimo … Odločitev je vaša, vsekakor pa ne pozabite na svoje zdravstveno stanje – nekateri so alergični na lateks, drugi se morajo izogibati materialom, v katerih se nabira prah in kjer se dobro razmnožujejo pršice … Običajno je dobro, če izberete ležišče, ki je izdelano iz več plasti različnih materialov – tako lahko izkoristite prednosti več materialov hkrati.

Ne pozabite na garancijo in dodatke! Ležišče ima lahko dolgo garancijo (na primer 10 let), vendar se morate pozanimati o njenih pogojih, prav tako pa ne pozabite na dodatke – če ležišče nima pralne prevleke, jo boste morali kupiti posebej.

Pozanimajte se o pravilni uporabi in vzdrževanju ležišča. Je treba ležišče vsakega pol leta obrniti? Ima zimsko in poletno stran? Kako prati nepremočljivo prevleko? Ga je potrebno zračiti?

Razmislite o tem, koliko denarja imate na voljo za nakup. Zlasti takrat, ko kupujete poleg ležišča tudi posteljo in letvice za pod »jogi«, je lahko strošek precej visok. Če ste v prvi trgovini našli ležišče, ki vam ustreza, vendar se vam zdi predrago, si zapomnite znamko in model ter pobrskajte po spletu – morda ga boste kje dobili ceneje ali na obroke. Sicer pa pojdite v drugo prodajalno – morda boste našli enako ali celo še bolj udobno ležišče drugega proizvajalca za nižjo ceno.

Se izplača kupiti poznano blagovno znamko? Da. Včasih vam bodo ponudili »enako« ležišče, ki je cenejše – a verjetno je cenejše prav zato, ker so v proizvodnji ubrali kakšno bližnjico, kar pomeni slabšo kakovost. Ne pozabite, da preživimo v postelji tretjino življenja! Če si torej poznano in nekoliko dražjo znamko lahko privoščite, se le odločite zanjo.

Bodite odločen kupec. V velikih pohištvenih prodajalnah imajo prodajalci kar nekaj manevrskega prostora, zato se izplača pogajati za dodaten popust, brezplačno nepremočljivo prevleko ali vzglavnik. Prav tako se dobro pozanimajte o pogojih garancije, o ceni dostave in podobno – glede na to, da so ležišča draga, se ne pustite naplahtati!