marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zaščita otrok na soncu

Pošlji prijatelju

mama in dva otroka na soncu skačejo s skokicamiFotolia

Večja izpostavljenost kože soncu v mladosti lahko bistveno poveča tveganje za nastanek kožnega raka tako v mladosti kot tudi v kasnejših letih. Zato je ustrezna zaščita otrok še posebej pomembna.

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo pripravkov za zaščito pred soncem pri otrocih pod 6 meseci starosti. Dokler se otrok ne giblje samostojno, ga je bolje zaščititi z obleko in senco. Za otroke, ki so starejši od šest mesecev, uporabljajte zaščitne pripravke z visokim zaščitnim faktorjem, da bi s tem preprečili tako opekline kot tudi porjavelost kože. Pri izbiri ustreznega pripravka bodite posebej pozorni na to, da ima ta tako UVA kot tudi UVB zaščito (t.i. zaščita za širok spekter žarkov). Da bi se izognili tudi alergičnim reakcijam kože, pa se izogibajte tudi uporabi pripravkov, ki vsebujejo PABA (para amino benzojsko kislino), dišave, konzervanse in emulgatorje. Priporočljiva je uporaba pripravkov, ki vsebujejo fizikalne UV filtre kot sta titanov ali cinkov dioksid.

Pri izbiri varovalnih pripravkov za otroke je pomembna tudi njihova vodoodpornost in to, da jih je mogoče z lahkoto nanesti na kožo. Pripravek nanesemo na kožo 30 minut pred sončenjem in po vsakem kopanju (čeprav je pripravek označen kot vodoodporen), po močnejšem znojenju ali brisanju z brisačo.

Otroška koža je tanjša in bolj občutljiva za poškodbe, ki jih lahko povzročijo sončni žarki. To še posebej velja za kožo dojenčkov, ki ima še slabše razvit melanin. Zato se moramo zavedati, da otrok lahko dobi sončne opekline in druge poškodbe kože tudi na oblačen, hladen in temen dan. UV žarki lahko prehajajo tudi oblake in se odbijajo od peska in vode, zaradi česar so za otrokeše posebej priporočljiva posebna oblačila, ki ščitijo pred soncem.

Kako ravnamo, če otrok dobi sončne opekline?

Otrok naj bo v senci, dokler se opekline ne zacelijo. Vsakršna dodatna izpostavljenost soncu bo stanje le še poslabšala.

Otroka okopajte v hladni (ne mrzli) kopeli ali pa nanašajte hladne obkladke na opekline, da boste s tem olajšali bolečine in zniževali vročino.

Na opeklino nanesite gel aloe vera, ki hkrati lajša bolečine in pospeši celjenja opekline.

Otroku dajte analgetik (acetaminofen ali ibuprofen, nikakor pa ne aspirin).

Na opeklino nanesite vlažilno kremo.

Kdaj je potrebna pomoč zdravnika?

Otroka peljite k zdravniku, če ima telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija, če je opečena koža videti vneto, če mu gledanje v svetlobo povzroča težave.

Za takojšnjo pomoč se obrnite na zdravnika, če otroka poleg opeklin muči slabost, če bruha, omedleva, je v deliriju (začasna zmedenost) ali ga muči diareja.

Lekarniška zbornica Slovenije, sporočilo za javnost

Oglašujte pri nas