marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Preženite alkoholnega mačka!

Pošlji prijatelju

ženska v pižami na kavčuFotolia

Včeraj ste malo preveč popili in sedaj imate mačka. Oziroma ste popili precej preveč in imate tigra. Kaj pa zdaj? Ne glede na to, kaj boste počeli, vključite v svoj dan veliko spanja ter vode ali naravnih sadnih sokov. Obstaja sicer kar precej »ljudskih zdravil« za mačka – večina jih pomaga nadomestiti tekočino ter vitamine, ki jih je telo izgubilo zaradi alkohola. Nobeno izmed teh zdravil sicer ne deluje pri vseh – najbolje je, da poiščete tisti način preganjanja mačka, ki vam pač najbolj ustreza.

Simptomi mačka

Za mačka, kot pravimo fizičnim posledicam uživanja alkohola na telo, obstaja kar nekaj simptomov – če imate srečo, ne trpite zaradi čisto vseh, če na spisku najdete prav vse, kar vas trenutno muči, pa je najbolje vsem povedati, da naj vas pustijo pri miru in se po osvežilnem napitku odpraviti nazaj v posteljo. Za mačka veljajo:

- dehidracija

- suha usta

- utrujenost

- glavobol

- fizična šibkost

- razdražljivost

- pesimizem

- težave pri koncentraciji

- občutljivost na svetlobo in zvoke

- težave pri spancu

- težave z ravnotežjem …

Odpravljanje mačka

Mačka se ni lahko znebiti – kar precej dolgo namreč traja, da se telo razstrupi.

1. Privoščite si spanec. Počitek je vaš najboljši prijatelj, če si želite opomoči. (Kadar morate po divji noči v službo, je najbolje poklicati, da vas ne bo – res se boste počutili kot bi imeli trebušno gripo in tudi slišati boste tako zanič).

2. Pijte veliko vode, saj je vaše telo dehidrirano.

3. Izogibajte se kofeinu! Misel, da bo kavica pomagala, da se »spravite k sebi«, je povsem napačna, saj deluje kofein odvajalno in boste zgolj še bolj dehidrirali.

4. Pijte sveže iztisnjeni pomarančni sok, da telo oskrbite z vitaminom C. Zaradi več vitamina C tudi nobenih cigaret! (Pa saj vam itak ne prijajo …)

5. Pijte športne napitke, ki vsebujejo veliko mineralov, na primer »Gatorade«, saj so ti nujni za normalno delovanje telesa in ste jih zaradi pitja alkohola izgubili.

6. Jejte hrano, bogato z vitamini in minerali.

7. Gotovo ste že slišali, da je mačka najbolje odpraviti tako, da spet spijete malo alkohola. No, to pravzaprav drži – ko se telo sooči z novim alkoholom, pozabi na spopad s starim. Seveda si nikar ne natočite vina, piva ali viskija. Najbolje si je pripraviti »Bloody Mary« - paradižnikov sok z vodko, zeleno in kapljico vročega »Tabasca«. K dobremu počutju namreč pomaga tudi paradižnikov sok ter pikantna omaka.

8. Pojdite pod tuš in si privoščite »knajpanje« - izmenjujte toplo in hladno vodo. Tako boste pospešili krvni obtok in telesu pomagali pri zdravljenju.

9. Vzemite vitaminsko tabletko, ki vsebuje veliko vitaminov skupine B.

10. Gibajte se! Spijte liter vode in pojdite ven, s sabo pa vzemite še eno veliko plastenko vode. Lotite se aktivnosti, pri kateri se boste precej znojili. Je že res, da s tem izgubljate vodo, vendar jo boste sproti nadomeščali, pri znojenju pa se bo skozi kožo izločilo veliko strupov.

11. Vzemite zdravilo, namenjeno preganjanju mačka, na primer »Alka Seltzer«.

OPOZORILO: Bodite pazljivi pri jemanju zdravil proti bolečinam! Aspirin redči kri, tako kot alkohol, zato se lahko učinek alkohola na telo še poveča. Zdravila z acetaminofenom v kombinaciji z alkoholom povzročajo okvare jeter. Ibuprofen v kombinaciji z alkoholom pa lahko povzroči želodčne krvavitve.