marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Brancin v soli (solnem oklepu)

Pošlji prijatelju

brancin v soliMN

Priprava rib v skorjici iz soli v pečici, je ena izmed najbolj enostavnih priprav rib. Prednost je predvsem v tem, da vam ribe ni potrebno oluskati, saj se koža po peki v celoti odstrani, prav tako pa je meso ribe po peki izjemno sočno – za razliko od rib z žara ali ponve, kjer je pogosto suho in »žagovinasto«.

Potrebujete:

1 brancina (približno 500 g)

1 kg morske soli

zelišča in začimbe za ribe

Pečico segrejte na 220 stopinj.

Brancina najprej očistite – ribo zarežite po trebuhu od zadnjične odprtine proti glavi, jo razprite ter odstranite drobovje. Notranjost dobro splaknite s hladno vodo.

Na velik plitev pekač položite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v obliko ribe, le nekoliko večja naj bo.

Soli primešajte mleta začimbe in nasekljana zelišča (na primer rožmarin ali kar pripravljeno mešanico začimb za ribe). Dodajte malo vode – zgolj toliko, da se bo sol pričela sprijemati.

Na folijo v pekaču naložite in potlačite sol na centimeter debelo. Na sol položite ribo, ter jo z vseh strani na centimeter debelo obložite s soljo in jo pritisnite na ribo.

Pekač z brancinom postavite v pečico in pecite 20 minut.

Ko vzamete ribo iz pečice, s kladivcem oziroma z ročajem noža razbijte oklep iz soli ter ga odstranite. Odstraniti morate tudi kožo – pri škrgah jo zataknite med vilice in te potem obrnite, da navijete kožo vse do repne plavuti. Z ribe poberite zgornji file (sproti odstranite koščice hrbtne plavuti), odstranite hrbtenico z repno plavutjo in glavo, ter nato s spodnjega dela kože poberite še spodnji file.

Ribjega mesa ni potrebno soliti, lahko pa ga postrežete z malo oljčnega olja ali masla.

Opomba: Kadar pečete večje ribe, čas peke podaljšajte. Prav tako lahko v sol zamesite tudi beljak, da bo oklep še bolj trden.

Oglašujte pri nas