Brancin v soli (solnem oklepu)
Priprava rib v skorjici iz soli v pečici, je ena izmed najbolj enostavnih priprav rib. Prednost je predvsem v tem, da vam ribe ni potrebno oluskati, saj se koža po peki v celoti odstrani, prav tako pa je meso ribe po peki izjemno sočno – za razliko od rib z žara ali ponve, kjer je pogosto suho in »žagovinasto«.
Potrebujete:
1 brancina (približno 500 g)
1 kg morske soli
zelišča in začimbe za ribe
Pečico segrejte na 220 stopinj.
Brancina najprej očistite – ribo zarežite po trebuhu od zadnjične odprtine proti glavi, jo razprite ter odstranite drobovje. Notranjost dobro splaknite s hladno vodo.
Na velik plitev pekač položite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v obliko ribe, le nekoliko večja naj bo.
Soli primešajte mleta začimbe in nasekljana zelišča (na primer rožmarin ali kar pripravljeno mešanico začimb za ribe). Dodajte malo vode – zgolj toliko, da se bo sol pričela sprijemati.
Na folijo v pekaču naložite in potlačite sol na centimeter debelo. Na sol položite ribo, ter jo z vseh strani na centimeter debelo obložite s soljo in jo pritisnite na ribo.
Pekač z brancinom postavite v pečico in pecite 20 minut.
Ko vzamete ribo iz pečice, s kladivcem oziroma z ročajem noža razbijte oklep iz soli ter ga odstranite. Odstraniti morate tudi kožo – pri škrgah jo zataknite med vilice in te potem obrnite, da navijete kožo vse do repne plavuti. Z ribe poberite zgornji file (sproti odstranite koščice hrbtne plavuti), odstranite hrbtenico z repno plavutjo in glavo, ter nato s spodnjega dela kože poberite še spodnji file.
Ribjega mesa ni potrebno soliti, lahko pa ga postrežete z malo oljčnega olja ali masla.
Opomba: Kadar pečete večje ribe, čas peke podaljšajte. Prav tako lahko v sol zamesite tudi beljak, da bo oklep še bolj trden.
Podobni članki
- Je riba res sveža?
(03.11.2010) - Ribe in morski sadeži – priprava za žar
(21.08.2012) - Peka krompirja v foliji
(09.10.2013) - Jajca v gnezdu iz slanine
(07.05.2012) - Pečenka Wellington
(20.12.2012) - Sušen paradižnik v oljčnem olju
(26.09.2014) - Bučna solata iz pečice
(07.09.2014) - Piščančja tortilja z mangom
(12.02.2012) - Telečji file v puranji srajčki s prilogama
(16.12.2010) - Češnjeva pita
(14.02.2019)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:27.07.2017, 326,855 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,166 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,116 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,116 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,350 prikazov