marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ima mačka prekomerno težo?

Pošlji prijatelju

črna mačka na tehtniciFotolia

Da bi bili hišni ljubljenčki zdravi, je treba poskrbeti za pravilno prehrano in dovolj gibanja, sicer lahko hitro pride do prekomerne teže. A kako vemo, da je mačka pretežka?

Telesno težo mačke lahko ocenimo s številkami od 1 do 9, pri čemer predstavlja številka 1 mačko z izjemno nizko težo (izstradano) in številka 9 mačko z izjemno visoko težo (debelost). Ravno pravšnja je številka 5.

Kam se po hranjenosti uvršča vaša mačka, lahko ugotovite povsem preprosto:

1. Potipajte rebra mačke – morali bi jih z lahkoto občutiti. Preko reber mora biti manjša količina maščobe, da je tkivo na otip gladko, vendar lahko kljub temu zaznate posamezno kost. Če lahko rebra vidite že ob pogledu na mačko, potem je mačka gotovo presuha, in če jih ne morete dobro otipati, potem je predebela.

2. Potipajte koren repa. Tudi tu naj bi bilo preko kosti nekaj maščobe, ki naredi področje gladko. Če so kosti na otip preveč izbočene (kot da bi štrlele), je mačka presuha, če kosti ne otipate, potem je predebela.

3. Potipajte druge dele mačke, kjer se nahajajo kosti: hrbtenico, ramena in boke. Tudi tu morate preko kosti čutiti nekaj maščobe. Če kosti prekrivata zgolj koža in dlaka oziroma so že na videz opazne, je mačka presuha. Če je preko teh kosti debela plast telesne maščobe, je očitno predebela.

4. Mačko poglejte od zgoraj. Tam kjer se končajo rebra, naj bi imela mačka pas, in njegova širina mora biti manjša kot na področju reber. Če je razlika med širino reber in pasu ekstremna, je mačka presuha. Kadar ni opaznega prehoda med rebri in pasom, je mačka debela, če je področje med rebri in boki celo širše kot samo področje reber ali bokov, pa je ekstremno predebela.

5. Mačko poglejte s strani. Mačke bi morale imeti trebuh navidezno vbočen – premer prsnega koša mora biti večji kot premer preko trebuščka. Mačka, ki je presuha, bo imela med prsnim košem in trebuščkom zelo očitno in pretirano razliko, pri mačkah s prekomerno težo pa se bo prsni koš spodaj kar ravno nadaljeval v trebušček.

Kadar ima vaša mačka pretirano težo, se vedno najprej posvetujte z veterinarjem, da ugotovite, ali nima morda zdravstvenih težav, šele nato se lotite zmanjševanja teže. Veterinar vam bo prav tako znal svetovati, kakšna dieta je za mačko primerna glede na njeno pasmo, aktivnost in starost, ter s kakšno hitrostjo naj bi mačka izgubljala težo. Pri mačkah, ki imajo prekomerno težo in so nenadoma primorane v zelo restriktivne diete, namreč lahko pride tudi do hujših bolezni.