marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pesticidi in kemikalije v vsakdanjem življenju

Pošlji prijatelju

čistilaFotolia

V tem tednu se je pričel projekt Teden alternativ pesticidom, prejšnja leta znan kot Teden brez pesticidov. Projekt poteka po vsej Evropi od 20. do 30. marca 2011, letos že četrto leto tudi v Sloveniji. V okviru tega projekta se bo zvrstila vrsta aktivnosti, ki opozarjajo na nevarnosti pesticidov, njihov vpliv na zdravje, hkrati pa tudi predstavljajo možnosti, kako se pesticidom in drugim kemikalijam izogniti. V projektu sodelujejo nevladne organizacije iz vse Evrope pod okriljem krovne organizacije iz Francije, v Sloveniji pa je nosilec projekta Društvo ECHo.

Priročnik na spletu

Društvo ECHo sodeluje v Sloveniji v tem projektu letos z izdajo priročnika »Nevarne kemikalije v vsakdanjem življenju in kako se jim izogniti«. V priročniku je na enostaven način predstavljena nevarnost kemikalij, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Prav tako so v njem podani praktični nasveti in napotki, kako se jim lahko na zelo enostaven način izognemo z uporabo alternativ in tako poskrbimo za višjo kakovost življenja in svoje zdravje. Društvo ECHo bo priročnik razdelilo v okviru svojih aktivnosti. Priročnik je na voljo tudi v elektronski obliki na spletni strani www.motovilec.si. Izdajo priročnika so poleg tujih fundacij (Global Greengrants Fund, Sigrid Rausing Trust in PAN Germany) podprla tudi domača podjetja in pobude, ki se zavedajo pomena izogibanja nevarnostim, ki jih predstavljajo kemikalije (Vegafit, Flegis, Planet Bio, Barbarella, Ekolife, OrCa ter Pozivitke).

Kje vse so pesticidi in nevarne kemikalije?

Zakaj ta projekt? Pesticidi in druge nevarne kemikalije nas danes spremljajo na vsakem koraku in pogosto se njihove nevarnosti sploh ne zavedamo. V gospodinjstvih jih pogosto uporabljamo nič hudega sluteč tudi v domačem okolju: npr. pesticide za negovanje zelenic in okrasnih rastlin, odganjanje mrčesa in drugih nezaželenih gostov (miši, podgane ipd.), mnoge nevarne kemikalije v čistilih, kozmetiki in izdelkih za nego telesa… Celo nekateri šamponi za ubijanje lasnih uši vsebujejo insekticide in celo nekatere zobne paste vsebujejo triklosan. Predvsem pa najdemo pesticide kot ostanke v vodi in hrani, ki jo uživamo. Tako so tudi otroci prepogosto izpostavljeni nevarnim pesticidom. Prav tako pa je v živilih poleg pesticidov vse bolj prisotna tudi kemija. V Sloveniji vsako leto za rakom zboli 10.000 ljudi, umre pa jih 6.000. Razlog za to in še mnoge druge bolezni zagotovo lahko iščemo v mnogih kemikalijah, ki negativno vplivajo na naše zdravje. Zaradi tega je priporočljivo, da pridobimo čim več informacij o kemikalijah in se jim poskušamo izogniti.

Kot je povedala Mojca Langerholc Žgeč, predsednica Društva ECHo, »se lahko z malo truda zelo enostavno izognemo nevarnim pesticidom in drugim kemikalijam v vsakdanjem življenju. Opažamo, da so ljudje še zmeraj slabo obveščeni in se ne zavedajo nevarnih posledic, ki jih prinaša dolgoročna izpostavljenost kemikalijam ali uživanje zelenjave, sadja in drugih živil, ki so obremenjena s pesticidi. Teh pa v Sloveniji ni malo. Uradni rezultati monitoringa namreč kažejo, da skoraj 50% analiziranih vzorcev živil v Sloveniji vsebuje ostanke pesticidov. Poleg tega se povečuje tudi število različnih pesticidov v enem vzorcu. Tukaj se srečamo s tako imenovanim koktajl učinkom, katerega učinek na zdravje ni raziskan. Hrana pa je le ena izmed poti, preko katerih naše telo »zaužije« nevarne kemikalije. Tukaj je še koža, kot naš največji organ, ter nos in oči, preko katerih prav tako v telo vstopajo nevarne snovi. Še posebej se tukaj obračamo na starše majhnih otrok, katerih telesa še se razvijajo in so zaradi tega še dodatno dovzetna na snovi iz okolja. Posledice pa lahko zelo hude in dolgoročne. Zato so naše aktivnosti usmerjene v preventivo in osveščanje o tem, kako se izogniti nepotrebnemu izpostavljanju kemikalijam. In upamo, da bo pravkar izdani priročnik Društva ECHo marsikomu v veliko pomoč pri tem.«