marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Otrok in mačka – poskrbite za ujemanje

Pošlji prijatelju

deklica, deček in mačka ležijo na posteljiFotolia

Otroci imajo z mačkami lahko čudovit odnos – mačka je lahko otrokov najboljši prijatelj. Da bi to zares dosegli, pa je seveda treba uporabiti nekaj zdrave pameti ter izbrati pravo mačko ob pravem času, prav tako pa je treba pomisliti na kar nekaj »drobnarij«, s katerimi se lastnikom mačk brez otrok ni potrebno ukvarjati.

Prava mačka za pravega otroka ob pravem času

Če se odločate, ali bi svojo družino obogatili z mačko, morate kot starš najprej temeljito premisliti o vseh prednostih in slabostih – sicer bo pač prišlo do tega, da ne boste zadovoljni vi, ali pa bo nesrečna mačka. Na vas je, da ste tako odgovoren starš kot odgovoren lastnik ljubljenčka, kar zahteva veliko predanosti in discipline. Mačji mladiček bo na začetku vsak dan potreboval nego, igro, socializacijo in trening za navajanje na nove pogoje življenja. Otroci bodo poskrbeli tako za igro kot druženje, a nega, čiščenje mačjega stranišča, priprava hrane ter navajanje na uporabo mačjega stranišča pa bodo vaša odgovornost. Nujno je torej, da se s prihodom mačjega ljubljenčka strinjajo tako otroci kot odrasli v družini. Če ima kateri od staršev pomisleke o mački, je vedno bolje počakati – dokler ne bodo otroci večji, dokler ne bodo imeli odrasli več časa …

V družinah z otroci je vedno bolj hrupno in bolj stresno kot tam, kjer (majhnih) otrok ni. Torej je za začetek treba izbrati mucko, ki je »na izi« oziroma precej potrpežljiva. Takšno, ki morda ne bo imela nič proti, če bo lahko spala v vozičku za punčke, medtem ko jo bo mala deklica v njem potiskala po dvorišču. Mačke imajo namreč rade veliko pozornosti in se nanjo ter na ljubkovanje dobro odzivajo, vendar pa je žal tako, da otroke pogosteje zanima preganjanje mačke po dvorišču. Če imate torej zelo aktivne otroke, ki bi ves čas divjali, potem mačka verjetno ni najboljša izbira za ljubljenčka.

Kljub temu pa so mačke veliko bolj »mobilne in agilne« kot psi – to pomeni, da se majhnim otrokom tudi lažje umaknejo na visoko in njihovim rokam nedosegljivo mesto. Poleg tega vam ni treba toliko skrbeti, da bi ob draženju otroka resno poškodovale.

Pri odločanju o tem, katero muco izbrati, pa seveda ne pozabite še na nekaj – vzemite takšno, ki je navajena otrok. Dejstvo je namreč, da se nekatere mačke na življenje v družini z otroki nikoli popolnoma ne privadijo, ravno tako kot nekateri otroci ne bodo nikoli znali ceniti mačje družbe oziroma zanje primerno skrbeti.

Prihod mačke v družino z otroki

Ko se odločite, da boste domov pripeljali mucko in jo izberete, si vzemite nekaj časa in svoj dom prilagodite novemu družinskemu članu. Poskrbite za varnost ter odstranite vse, kar bi bilo mačjemu mladičku lahko nevarno. Določite prostor, kjer boste imeli mačje stranišče in kjer bo imela mačka hrano, ki naj bo otrokom nedostopen. Nato imejte družinski sestanek ter določite pravila in dolžnosti, ki se bodo nanašala na mačko. Čiščenje mačjega stranišča naj bo seveda vaša naloga – tako zato, ker jo je treba opravljati redno, kot zaradi možne nevarnosti za zdravje.

Mačke v novem domu pogosto potrebujejo kar nekaj tednov miru, da se privadijo. Igra z muco naj bo na začetku zato kratkotrajna, prav tako pa ne dovolite, da se mačko moti med spanjem, hranjenjem ter uporabo stranišča.

Odločite se, kje lahko mačka spi. Marsikdo je namreč prepričan, da lahko mačka spi na postelji poleg ljudi, a pri majhnih otrocih vam to odsvetujemo. Nevarnost za zdravje je sicer majhna, a zakaj bi tvegali, da mačka v otrokovo posteljo prinese parazite kot so bolhe in klopi ter glivice, ki povzročajo mikrosporijo. Še bolj morate biti previdni, če ima otrok alergije – takrat naj mačka raje sploh ne hodi v otrokovo sobo.