marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kunec za ljubljenčka

Pošlji prijatelju

ženska z zajčkomFotolia

Zajčki oziroma kunci so odlični hišni ljubljenčki. So čisti in se hitro navadijo uporabljati zaboj za iztrebljanje, poleg tega pa se z lastniki dobro razumejo in lahko postanejo nanje precej navezani. Vsekakor pa velja pred nakupom kunca poznati nekaj več informacij o njihovem obnašanju in negi.

Splošne informacije o kuncih

Kunci so včasih uporni – nekateri ne marajo biti v naročju in če jih dvignemo, se lahko tudi prestrašijo in brcajo ter vas opraskajo ali celo ugriznejo. Zaradi tega je potrebno nekoliko več pozornosti, če imate doma otroke. Prav tako so lahko precejšnji uničevalci – ne poznajo namreč razlike med predmeti, na katerih si je dovoljeno brusiti zobe ter jih glodati, ter tistimi, pri katerih to ni dovoljeno (električne žice, pohištvo, knjige …). Prostor, v katerem boste imeli kunca, boste morali torej nekoliko preurediti ter odstraniti vse, kar bi lahko bilo nevarno.

Kunci, ki niso sterilizirani ali kastrirani, bodo označevali svoj teritorij, zato je treba pri kuncih obeh spolov poskrbeti, da težavo veterinar pravočasno odpravi. Sterilizirane oziroma kastrirane kunce je tudi lažje naučiti pravil, manj so agresivni in manj glodajo. Sterilizacijo oziroma kastracijo je treba opraviti v starosti med tremi in pol ter šestimi meseci. Če imate več kuncev, boste s tem preprečili tudi možnost, da se »množijo kot zajci«.

Kunci so rastlinojedi. Večina ljudi je navajena hranjenja mačk ali psov, za katere je hrana dosegljiva v pločevinkah, zajci pa poleg briketirane hrane vsakodnevno potrebujejo svežo zelenjavo. Torej je priročno, če imate vrt – pa tudi tako boste morali pozimi zelenjavo kupovati.

Tudi kunci imajo lahko zdravstvene težave, na primer predolge zobe, težave s tačkami, prebavne in dihalne bolezni.

Hišni kunci potrebujejo razgibavanje. To pomeni, da ne morejo ves čas tičati v majhni kletki, temveč morajo biti tudi izpuščeni, da lahko tekajo in skačejo po sobi. Radi se tudi igrajo, vendar ne tako kot psi in mačke, ki uživajo v igri z ljudmi.

Za kunca mora skrbeti odrasel ali starejši otrok, ki je zmožen skrbeti za primerno prehrano ter čistočo. Vsak dan potrebuje svežo vodo in čiščenje kletke ter zaboja z iztrebki, hranjenje pa je potrebno dvakrat dnevno – če je kuncu briketirana hrana ves čas na voljo, ima lahko hitro prekomerno težo. Prav tako je prav, da kunca redno krtačimo in mu posvečamo pozornost, saj je družabna žival, ki ne prenese izoliranosti. Če zanj dobro skrbimo, lahko živi tudi dvanajst let in več.

Kunci so si med seboj seveda različni, Kako prijazni so in kako se obnašajo v družbi ljudi, ni toliko odvisno od pasme, temveč bolj od zgodnje socializacije – če so bili hitro navajeni na to, da je ob ljudeh prijetno, bodo imeli prijazno osebnost in se bodo radi družili z vami. Sama pasma torej ni pomembna, če bo zajček le ljubljenček, če želite imeti kunca za razstave, pa se boste morali poučiti tudi o tem.

Kaj potrebujete?

Vsekakor boste imeli več stroškov, kot se zdi na prvi pogled – plačilo za kunca ter kletko še zdaleč ni dovolj. Verjetno boste potrebovali: kletko za prenašanje, zaboj ali kletko, v kateri si bo zajec uredil gnezdo ter v katerem bo spal, steljo, zaboj za iztrebljanje ter »pesek« zanj, pripomočke za čiščenje kletke in zaboja za iztrebljanje, posode za hrano (keramične) ter posode ali stekleničke za vodo, igračke za glodanje in brušenje zob, pripomočke za nego, sredstva proti bolham (po potrebi), hrano …