marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vzdrževanje likalnika

Pošlji prijatelju

električni likalnik od blizuFotolia

Likanje je lahko še posebej naporno in neproduktivno, če se ga ne lotimo pravilno. Da bi bilo tako, pa je treba najprej imeti dober ter pravilno vzdrževan likalnik.

Zakaj skrbeti za likalnik?

Najbolj očitna težava nevzdrževanega likalnika je, da se na njem zamašijo luknjice za paro, to pa pomeni, da likalna površina ne prepušča dovolj pare in je likanje precej težje. Še huje pa je, da se lahko iz zamašenih luknjic pod pritiskom vroče pare izluščijo drobni beli delci vodnega kamna – in vaša fina črna obleka ali črna moževa srajca sta polni belih pikic. Vzdrževanje likalnika torej ni smiselno le zato, da bi bilo likanje hitrejše ali ker nihče ne želi, da bi se prehitro pokvaril in bi moral kupiti novega, temveč tudi zaradi zaščite vaših oblačil.

Kako skrbeti za likalnik?

1. Dandanes so na voljo tako likalniki, pri katerih se uporablja za paro destilirano vodo, kot takšni, pri katerih je dovoljeno uporabljati vodo iz pipe. Vsekakor je bolje, da pri obojih uporabljate zgolj destilirano vodo, saj se bodo luknjice za paro tako manj mašile.

2. Likalnik lahko vsake toliko prečistite s tekočino za topljenje in odstranjevanje vodnega kamna, namenjeno za uporabo v gospodinjskih aparatih. Nikoli ne uporabljajte sredstev, namenjenih čiščenju vodnega kamna v kuhinji ali v kopalnici!

3. Vedno upoštevajte navodila proizvajalca o tem, kako čistiti ter vzdrževati likalnik. Tako bo likalnik dobro deloval, pa tudi »po neumnem« ga ne boste poškodovali in morda celo izgubili garancijo zanj.

4. Kadar čistite likalno površino likalnika, uporabite kozmetične bombažne paličice, namočene v raztopino za odstranjevanje kamna z likalnika. Nikoli ne skušajte vodnega kamna ali druge na likalno površino prilepljene umazanije odstraniti z nožem ali drugim ostrim predmetom, saj boste likalno površino poškodovali.

5. Likalno površino očistite s krpo, namočeno v gosto raztopino vode ter sode bikarbone. Z njo obrišite rahlo segret likalnik ter likalno površino nato dobro izperite z vodo. (Seveda s pomočjo gobice!)

6. Če je likalna površina vašega likalnika lepljiva zaradi likanja s škrobljenjem, ga očistite tako, da ga segrejete ter z njim polikate kos aluminijaste folije, izjemno finega brusnega papirja ali papir, posut s soljo. To velja zgolj za likalnike s kovinsko likalno površino – če imate likalnik, ki ima likalno površino prevlečeno s plastiko, se morate abrazivnim sredstvom izogibati.