marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje kletke glodalca

Pošlji prijatelju

morski prašiček v kletkiFotolia

Če želite, da bo vaš kunec, morski prašiček, hrček, skakač, miška ali drug mali glodalec zdrav, mu morate redno čistiti kletko. Tako boste lahko v njegovih vragolijah tudi sami veliko bolj uživali, saj bo kletka lepega videza in brez neprijetnih vonjav.

Oprema za čiščenje

Hkrati z nakupom glodalca in kletke zanj, morate kupiti tudi vse potrebščine za čiščenje kletke. Spravite jih ločeno od drugih potrebščin za čiščenje doma. Prav tako pri čiščenju nikoli ne uporabljajte umivalnika ali kadi, kjer se umivajo ljudje ali kjer pripravljate hrano, da ne bi prišlo do navzkrižne kontaminacije.

Za čiščenje potrebujete:

- Rezervno kletko: čist in udoben prostorček, kamor boste preselili glodalca v tistem času, ko boste čistili njegov pravi dom.

- Krtače: različnih velikosti, glede na velikost kletke, pa tudi kakšno staro zobno ščetko, s katero boste očistili kote in manjša igrala v kletki.

- Vedro.

- Papirnate kuhinjske brisače ali krpe za čiščenje.

- Nožek, zobotrebce, vatirane paličice za ušesa, rezila za britvice: z njimi boste dosegli tudi v najmanjše prostorčke ter odstranili tudi zasušen in trd material.

- Gumijaste rokavice, po potrebi tudi zaščitna očala.

- Spužve, ki imajo tudi grobo plat: za čiščenje, izpiranje in dezinfekcijo.

Urnik čiščenja

Kako pogosto mora biti čiščenje ter kako dolgo bo običajno trajalo, je odvisno predvsem od velikosti in navad vašega ljubljenčka. Ob nakupu glodalca si torej preberite vse o specifičnih potrebah posamezne vrste ter tem, kaj ji prija ter kaj ne. Če boste na primer kupili zajčka oziroma kunca, ki ga je možno kot mačko naučiti, da uporablja za iztrebljanje škatlo s peskom, poleg tega pa poleti veliko časa preživi v ogradi na vrtu, potem boste imeli gotovo manj dela, kot če bi imeli v kletki nekaj morskih prašičkov.

Na splošno velja, da je potrebno:

- dnevno čiščenje, kjer poskrbite za razlite tekočine, ostanke hrane, urin in iztrebke ter očistite posode za vodo in hrano;

- tedensko čiščenje, ko je treba očistiti ter dezinficirati kletko in igralne pripomočke.

Priporočamo vam, da med vsakim čiščenjem uporabljate gumijaste rokavice (ter po potrebi zaščitna očala), po končanem opravilu pa si vedno dobro umijte roke ter uporabite tudi razkužilo za roke.

Dnevno čiščenje

Ko se lotite čiščenja, je pomembno, da ne spregledate nobenih znakov, ki bi utegnili kazati, da je vaš mali ljubljenček morda zbolel. Prav tako bodite pozorni na nevarnosti v kletki. Vedno se prepričajte:

- Je ljubljenček pojedel normalno količino hrane?

- Je temperatura v kletki normalna?

- Sta urin in iztrebki normalna tako po videzu kot po količini?

- Obstajajo znaki zajedavcev?

- Je treba odstraniti ali zamenjati kateri koli pripomoček v kletki?

- Je kletka v dobrem stanju ali potrebna popravila?

Dnevno odstranite hrano, ki je mali ljubljenček ni pojedel, obrišite polito vodo, odstranite z urinom prepojeno steljo ali pesek ter iztrebke. Kadar je kletka umazana bolj kot običajno in jo boste morali očistiti s čistili, živalico umaknite v rezervno kletko in očistite temeljiteje.

Posodice za hrano in vodo namočite v vročo vodo z detergentom, dobro operite, izperite in posušite. Če ima ljubljenček vodo v dozirniku v obliki stekleničke, uporabite za čiščenje krtačko za steklenice. Preverite, ali dozirnik pravilno deluje in ljubljenček dejansko lahko pije iz njega. Kadar je potrebno, boste morali posode tudi dezinficirati – na primer, če pridejo v stik z iztrebki. Zaradi tega ni slaba ideja, da imate dva seta posodic za vodo in hrano (ko enega čistite, je drugi na voljo za hranjenje).