marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pernati ljubljenčki: svetloba in tema

Pošlji prijatelju

zelena papiga v kletki, ponočiFotolia

Brez sonca oziroma naravne svetlobe ter brez dovolj ur teme in počitka, vaš pernati ljubljenček ne more biti zadovoljen.

Potreba po svetlobi

Ptiči so bolj zdravi, so lepšega videza ter se lepše obnašajo, če so dnevno izpostavljeni naravni svetlobi (ali umetni svetlobi polnega spektra, torej tudi ultravijolični svetlobi). Brez takšne svetlobe prič namreč ne more proizvajati vitamina D, ki je nujen za regulacijo nivoja kalcija ter fosforja v telesu.

Nekatere vrste ptic so še posebej nagnjene k nizkim ravnem kalcija, kar pomeni, da je pri njih svetloba še toliko pomembnejša, pri večini vrst pa lahko zaradi pomanjkanja svetlobe opazimo, da si ptica prične puliti perje, »gristi« in »kričati«. S količino svetlobe je tesno povezano tudi razmnoževanje okrasnih ptic – če svetlobe nimajo dovolj, se običajno ne bodo parile.

Kako ravnati?

- Ptica naj ima 10 do 12 ur naravne svetlobe oziroma umetne svetlobe polnega spektra.

- Ob primernih temperaturah odnesite ptičjo kletko ven, da bo ptica na svetlobi in zraku. Ne pozabite na varnost – vratca kletke naj bodo dobro zaprta, kletko pa nadzorujte, da ne bi do nje prišla na primer mačka. Kletke ne puščajte zunaj, kadar se odpravite od doma, saj lahko prične medtem deževati, lahko se razbohoti glasna nevihta, ali pa je vaši ptici prevroče. Najbolje je, da je del kletke vedno v senci. Najbolj priporočljivo je, da odnesete ptičjo kletko ven zjutraj, ko še ni prevroče in ni veliko insektov.

- Če ptice ne morete odnesti ven, si priskrbite žarnico s svetlobo polnega spektra in jo namestite pol metra nad ptico. Žarnice kupite v specializirani prodajalni za male živali, kajti običajne fluorescentne žarnice nimajo pravega spektra svetlobe, poleg tega pa njihova svetloba ni popolnoma stabilna, kar ptice izjemno moti.

- Če želite, da bi se vaše ptice parile, postopoma povečujte količino dnevne svetlobe z 10 na 16 ur na dan.