marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Podgana za ljubljenčka?!

Pošlji prijatelju

podgana z rožnato pentljicoFotolia

Podgane so odlični ljubljenčki, tudi za otroke, ki z ljubljenčki še nimajo izkušenj. Edina slaba stvar na podgani je pravzaprav njen slab sloves.

Podgane veljajo za odlične majhne ljubljenčke, saj so za razliko od drugih malih živalic izjemno inteligentne, poleg tega pa tudi prijazne in imajo rade človeško pozornost – podgane pridejo iz hiške, ko jih pokličemo, se naučijo razne trike in tudi igrice. V nasprotju z njihovimi neslavnimi divjimi sorodnicami so izjemno čiste, kar večina kar težko verjame, dokler jih ne spozna bolje. Saj veste: večina še vedno misli, da so bile podgane tiste, ki so zakrivile kugo – čeprav so jo dejansko povzročale bolhe, ki so jih podgane samo prenašale naokoli). In večina ljudi je tudi prepričanih, da so podgane obupnega videza: njihov gol rep je nesprejemljiv – čeprav o tem razsojamo ljudje, ki smo goli po celem telesu in torej ne bi smeli soditi drugih.

Osnove

Podgane so družabna bitja, zato je najbolje imeti par, sicer jim hitro postane dolgčas in so nesrečne. Najbolje si je priskrbeti mladička, če boste kupili večji podgani, pa naj gre za par, ki se že dobro pozna. Vseeno je, ali imate samčka ali samički – glavno, da sta istega spola, sicer kmalu ne boste več vedeli, kam s podmladkom. Če ne želite imeti preveč dela s čiščenjem, je naš nasvet, da vseeno raje vzamete samički, kajti samčki z urinom označujejo svoj teritorij, kar zna precej smrdeti. Drugače pa s čiščenjem ni veliko dela, kajti podgane rade same skrbijo, da je njihov kožušček mehak in čist.

Edino, za kar si morate pri podganah vzeti čas, je druženje. Vsak dan naj bi jih zvečer ali zgodaj zjutraj za pol urice vzeli iz njihove kletke in se z njimi igrali – zjutraj ali zvečer zato, ker so podgane nočne živalice. In to običajno ni težava, kajti večina družin preko dneva zaradi službenih in šolskih obveznosti tako ni doma. Med igro so podgane rade v rokah, sedijo na vaši rami, prosijo za priboljške …

Tako kot pri drugih malih glodavcih morate otroke pri igri s podgano seveda nadzorovati, da niso pregrobi. Predšolski otroci naj se s podganami igrajo tako, da sedijo na tleh in jih imajo v naročju.

Podgane redko ugriznejo – običajno le, če se prestrašijo. Seveda je zaradi te možnosti vsekakor pomembno, da kupite podgane pri vzreditelju, ki zagotavlja, da so zdrave in ne prenašajo bolezni.

Skrb za podgane

Podgane niso drage, zato lahko nekaj več investirate v njihov domek – naj imajo dovolj veliko kletko z veliko »akrobatskimi« dodatki, da se bodo lahko gibale.

Podgani lahko kupite telovadno kroglo – plastično kroglo, v katero daste podgano, da se lahko v krogli varno giblje po stanovanju.

Podganin domek potrebuje steljo. Kupite takšno, namenjeno podganam, saj so na nekatere vrste žagovine preobčutljive in se lahko z njimi tudi zastrupijo. Kletko je treba očistiti enkrat tedensko ali na vsaka dva tedna, vsake toliko pa jo boste morali tudi intenzivno očistiti in razkužiti.

Podgane lahko hranite s pripravljeno mešanico, rade pa imajo dejansko prav vse – ponudite jim zdravo hrano, na primer ostanke sadja in zelenjave. Potrebujejo tudi svežo vodo, zato naj imajo v kletki stekleničko za pitje.