marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ljubljenčki za predšolske otroke

Pošlji prijatelju

deklica z zajčkomFotolia

Če imajo prijatelji vašega otroka doma kužka ali muco, morda pa tudi zgolj hrčka, ali če imajo v vrtcu zlate ribice ter polže ahatnike, potem je zgolj še vprašanje časa, kdaj si bo hišnega ljubljenčka zaželel tudi vaš otrok. Po dolgem in resnem pogovoru o tem, kako je treba za ljubljenčka skrbeti ter kaj vse ta zahteva od lastnikov, se je treba odpraviti v trgovino z malimi živalmi ter izbrati novega člana družine, ali pa ga poiskati preko malih oglasov oziroma dobiti mladička pri znancih. Seveda vas bo najprej presenetilo, koliko različnih malih živali je na voljo – tako vi kot vaš otrok boste presenečeni. In če ste imeli v mislih zlato ribico, ki je ni težko »vzdrževati«, se bo vaš predšolar morda navduševal nad činčilo, golim morskim prašičkom, veverico, dihurjem, agamo, kameleonom, skobčevko, želvami, zlatim hrčkom …

Tako kot vsi starši, boste verjetno še preden pride ljubljenček v vaš dom, ugotovili, da bo vaš otrok ob ljubljenčku res užival, vendar pa boste vi tisti, ki boste morali opraviti večino dela. Torej se najprej zamislite nad tem, koliko truda ste pripravljeni vložiti v delo z ljubljenčkom ter otroka prepričajte v izbor takšnega, ki vas ne bo preveč obremenjeval. In res je: akvarij z ribico ni edina možnost. Pravzaprav so ribice za otroke do 8 let precej neprimerne: akvariji zahtevajo redno čiščenje, česar majhen otrok zagotovo še ni sposoben, razen če ne želite tvegati luž po celem stanovanju ter počenega stekla na akvariju.

Otrokom prijazni ljubljenčki

Otroku je najbolje kupiti ljubljenčka, ki ne zahteva veliko nege, ki se ne brani, da ga vzamejo otroci v roke, a se z njim vseeno ni treba redno igrati oziroma ukvarjati. Precej dobra izbira so sesalci, saj ti običajno nimajo posebnih zahtev glede vlažnosti in temperature okolja ter nimajo zahtevne prehrane. Mucka je torej povsem v redu – gre za samosvoje živali, ki znajo poskrbeti same zase, treba jih je zgolj nahraniti ter jim čistiti mačje stranišče (kar bo seveda vaše delo). Še boljši za otroke pa so glodalci: hrčki, kunci, morski prašički, miške, skakači in podgane (kjer bo vaše delo tedensko čiščenje kletke). Glodalci so precej nezahtevni: radi so v rokah, po drugi strani pa jim je povsem vseeno tudi, če preživijo cel dan v kletki in se razgibavajo na kolescu.

Majhne živali za majhne roke

Ko kupujete ljubljenčka, nikar ne pozabite, da nekateri ljubki mali mladički zrastejo v velike odrasle živali – včasih tudi tako velike, da jih otrok ne more več dvigniti v naročje. Do takšne težave pride že pri odraslih mačkah in kuncih (razen miniaturnih pasmah). Torej se vedno pozanimajte o tem, na kakšno velikost bo živalica zrasla, saj boste morali sicer kmalu kupiti tudi novo, večjo kletko.

Če je vaš otrok navdušen nad celotnim živalskim svetom, ne zgolj »ljubkim puhastim in kosmatim« (in otroci običajno še nimajo predsodkov do živali), potem se lahko odločite tudi za plazilca. Kameleoni, iguane, agame in drugi kuščarji, kače, pa tudi želve, zahtevajo res nekoliko več dela in posebno bivalno okolje, a so precej ljubek dodatek družini. Pri njih se je treba zavedati le tega, da lahko prenašajo salmonelo – bakterijo, ki lahko celo ogrozi življenje otrok, starejših ter vseh s slabšim imunskih sistemom, saj povzroči povišano telesno temperaturo in akutno drisko. Če se odločite za takšno žival, morate vse družinske člane redno opozarjati, da si je po dotikanju živali in njenih potrebščin vedno treba temeljito umiti roke.