marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prihranite pri stroških z ljubljenčki

Pošlji prijatelju

kuža gleda iz papirnate vrečkeFotolia

Vsak lastnik ljubljenčka vam bo povedal, da je prijateljstvo z malim kosmatim ali pernatim prijateljem neprecenljivo. A kljub temu so stroški lahko precej veliki – zato vam ponujamo kup nasvetov, kako jih zmanjšati, tako glede nakupa opreme kot nege in hrane.

Kako do ljubljenčka?

Pozabite na trgovine z ljubljenčki – tam so večinoma dragi, pa tudi izvor ljubljenčka je pogosto težko preveriti.

Posvojite ljubljenčka iz zavetišča – tam boste našli tako mešance kot čiste pasme.

Posvojite psa ali mačko, ki je že kastriran/steriliziran, cepljen in navajen na čistočo.

Če želite žival z rodovnikom, jo kupite pri rejcu z dobrim slovesom – njegove živali bodo zdrave, prav tako pa vam bo vedno v pomoč, kadar boste imeli dodatna vprašanja ali težave.

Na splošno: manjši ljubljenčki so cenejši ljubljenčki. Cena za zdravila in veterinarsko oskrbo je pogosto odvisna od velikosti ljubljenčka, poleg tega pa vsi vemo, da majhen kuža poje manj kot velik pes.

Se vam zdi, da so najbolj poceni ribice? Pravzaprav je z njimi že na začetku veliko stroškov, saj morate kupiti akvarij in akvarijsko opremo. Poleg tega je življenjska doba rib že itak kratka, če si ne vzamete dovolj časa za vzdrževanje njihovega bivalnega okolja, pa se bodo na hrbet obračale ena za drugo.

Pri vas doma

Živalske »hiške« (ute, mačje košare, ptičje kletke, akvarije, kletke za glodalce) lahko kupite tudi rabljene. Preglejte male oglase!

Svoj dom zaščitite – kadar niste doma, naj bo pes ali mačka v kletki, pesjaku ali zgolj v eni sobi, da ne boste imeli uničenega pohištva ali pa boste morali peljati kužka k veterinarju, ker je pojedel kemične svinčnike.

Ljubljenčka zavarujte pred nevarnostmi – odstranite vse tisto, kar bi odstranili, če bi imeli doma majhnega otroka (na primer čistila in strupene rastline).

Svoje dvorišče ogradite, da bo kuža varen in ne bo mogel steči na cesto.

Kupite zaboj za potovanja in ležišče, namenjeno odraslim psom oziroma mačkam – tako vam ne bo treba kupiti večjega, ko mladiček zraste.

Mačko imejte v hiši – mačke, ki so zunaj, se pogosteje poškodujejo in pogosteje zbolijo, prav tako rabijo tudi več cepljenj in sredstva proti bolham in klopom.

Sami izdelajte blazino za spanje za mačko ali psa – v trgovini si oglejte modele, nato pa se lotite šivanja. Pravzaprav pa sploh ni treba, da ima žival pravo posteljo oziroma posebno blazino – tudi stari vzglavniki in odeje so povsem v redu.

Igračke in potrebščine

Pojdite s kužkom na sprehod v bližino teniških igrišč. Tam bo gotovo kar sam našel žogice za igro, ki so tenisačem poletele preko ograje.

Imate doma kakšno nogavico brez para? Na njej naredite vozel in takoj bo postala super pasja igračka. Prav tako so odlične plišaste igračke, ki so jih vaši otroci zavrgli (odstranite plastične oči) in plastenke.

Mačke se bodo odlično zabavale, če jim iz kosa časopisa ali aluminijaste folije naredite kepico, prav tako pa bodo uživale tudi s trakovi in volno.

Za ovratnice, povodce in oblačila za mladičke ne zapravite veliko, saj jih bo ljubljenček hitro prerasel.

Ne kupujte posebnih posod za hrano ljubljenčka – uporabite tiste, ki jih že imate doma. Najboljše so keramične.

Pesek za mačje stranišče kupite v velikem pakiranju, da bo cenejši – saj se ne bo pokvaril.

Da mačka ne bo praskala pohištva in si na njem brusila kremplje, ji kupite stojalo za brušenje krempljev oziroma ga iz lesa, vrvi in kosa tapisona izdelajte sami.