marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako kupiti morske sadeže?

Pošlji prijatelju

LignjiFotolia

Vsak ljubitelj rakov, školjk ali hobotnic bi moral vedeti, kako izbrati posamezen morski sadež, da bo kar najbolj kakovosten in svež.

Raki

Rake je najbolje kupiti cele in zamrznjene. Cele, ker jih lupina ščiti pred izgubo vlage, ko so zamrznjeni, in zamrznjene, ker se raki zelo hitro pokvarijo.

Če živite ob morju ali poleg tržnice, kamor dnevno pripeljejo svež ulov, potem rake seveda kupite sveže. Ob nakupu naj imajo glavo, saj tako obdržijo več vlage – saj veste: nič ni bolj dolgočasno kot suho rakovo meso.

Kadar si želite raka naročiti v obmorski restavraciji, kjer si lahko lepotca, ki bo končal na vašem krožniku, izberete iz akvarija, izberite najbolj živahno žival. Raki, pa naj gre za jastoge ali škampe, se namreč v akvarijih radi izstradajo – tako odprete lupino, pa ugotovite, da v njej ni skoraj nič mesa. Izberite torej raka, ki je videti živahen, ne pa takšnega, ki se zgolj »kuja v kotu«, saj je tak rak verjetno že tedne dolgo v akvariju in boste prikrajšani za meso.

Nasveti za izbor morskih rakov seveda veljajo tudi za potočne – čeprav jih pri nas verjetno ne boste dobili.

Lignji, sipe in hobotnice

Tudi lignje, sipe in hobotnice vsekakor velja kupiti sveže, če jih lahko dobite. Izbirajte jih glede na oči, enako kot ribe – biti morajo bistre in izbočene, brez meglice v njih. Vsekakor pa so lignji ter njihova še bolj okusna sorodnica hobotnica odlični tudi zamrznjeni – meso se dobro zamrzne, odmrznete pa ga lahko hitro tudi tako, da si pomagate s hladno vodo.

Pri lignjih, sipah in hobotnicah ne pozabite, da je vedno bolje kupiti manjše primerke, kot pa velike – ker so mlajši, je njihovo meso veliko bolj mehko.

Školjke

Sveže lupinarje je dobro kupovati le na najboljših ribjih tržnicah – tam, kjer je gotovo, da imajo sveže, in kjer je pretok kupcev tako velik, da vam niti slučajno ne bodo poskušali prodati starih. Sveže školjke morajo biti naprodaj žive. Ali je res tako, lahko preverite s preprostim testom, v katerem se živa školjka odzove, mrtva pa ne. Školjke se dotaknite, in če je živa, se bo popolnoma oziroma zelo trdno zaprla. Pri školjkah kot so dagnje, bo reakcija lepo opazna,pri nekaterih vrstah školjk pa je seveda potrebno nekaj več prakse. Ali je bila školjka živa, boste seveda hitro ugotovili tudi potem, ko jih skuhate. Tiste, ki so bile mrtve, se namreč med kuhanjem ne bodo odprle – teh nikar ne jejte, temveč jih vrzite proč.

Nekoliko drugače je običajno s pokrovačami in drugimi školjkami, ki jih lahko kupimo tudi brez lupine oziroma zgolj v polovici lupine. Te morajo biti suhe, ne pa plavati v slanici ali beli tekočini.

Kadar školjk ne kupujete svežih, je najbolje, da so vakuumsko embalirane in zamrznjene, ne pa v slanici.

Oglašujte pri nas