marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Rak – dejstva in fikcija

Pošlji prijatelju

ženska z mobilnim telefonomFotolia

Rak je bolezen, na katero vpliva mnogo dejavnikov tveganja. Vendar pa vse tisto, kar slišimo, tudi ne drži.

Lahko dobim raka zaradi uporabe mobilnega telefona?

Med ljudmi velja, da naj bi uporaba elektronskih naprav, na primer mobilnega telefona, povečala obolelost za rakom. Nekaj študij je res našlo povezavo med mobilnimi telefoni ter nekaterimi redkimi vrstami možganskega raka, sicer pa študije na dobro zastopani vzorčni populaciji med možganskim rakom ter uporabo mobilnih telefonov niso našle konsistentnih povezav.

Ali pitje kave povzroča raka?

Pri nekaterih ženskah lahko uživanje kofeina resnično poslabša simptome fibrocističnih »bunčic«, vendar pa je to benigna bolezen. Nobenega dokaza ni, da kofein povečuje tveganje za raka.

Lahko dobim raka na prsih zaradi dezodoranta?

Ameriški »National Cancer Institute« in FDA nista med uporabo sredstev proti potenju in rakom našla nobene povezave.

Lahko dobim raka, če sem preblizu televizije ali mikrovalovne pečice?

Vse naprave, ki proizvajajo ali uporabljajo elektriko, tudi televizija in mikrovalovna pečica, imajo elektromagnetno polje. Veliko študij je proučevalo povezavo med izpostavljenostjo električnim in magnetnim poljem ter rakom na možganih, levkemijo, limfomi in rakom dojke, vendar pa izsledki ne dajejo jasnega odgovora. Zato se priporoča, da pri uporabi teh naprav nismo v njihovi neposredni bližini – televizijo glejte od daleč in je nikar ne imejte v spalnici, mikrovalovko pa vključite in se umaknite kakšen meter proč od nje.

Lahko dobim raka zaradi uživanja mesa z žara?

Ja, prav ste slišali, meso je lahko res nevarno – vendar ne dejansko meso z žara, temveč vsakršno meso, ki je preveč pečeno ali celo zažgano. Kadar se meso žge, v njem nastajajo kemikalije, ki dejansko povečajo tveganje za raka, zato pri mesu z žara (in tudi drugače pripravljenemu) vedno odstranite dele, ki so počrneli zaradi stika z ognjem ali ker so zažgani.

Lahko dobim raka zaradi pršila proti komarjem?

Zaenkrat ni nobenih dokazov, da zmerna uporaba za zatiranje škodljivcev kot so komarji ali mravlje povzroča raka. Vsekakor pa so v pršilih kemikalije oziroma pesticidi, zato jih uporabljajte v skladu z navodili. Saj veste: kar ubije žuželko, lahko ubija tudi vas.

Lahko dobim raka na pljučih, če živim v mestu s slabim zrakom?

V nekaterih mestih je zrak redno prekomerno onesnažen, vendar tudi najbolj onesnažena mesta na svetu zakrivijo manj raka na pljučih kot jih povzroči kajenje in celo pasivno kajenje. Torej se raje izogibajte zakajenim prostorom, kot da se obremenjujete s kakovostjo zraka.

Lahko dobim raka zaradi uživanja delikatesnih izdelkov?

Uživanje velike količine predelanega mesa in mesnih izdelkov, torej salam in klobas, poveča tveganje za raka na želodcu in črevesju. Izogibajte se mesnim izdelkom, ki vsebujejo veliko soli in drugih dodatkov, prav tako pa prekajenim izdelkom. Če vam je suho meso res ljubo, potem posezite po naravnem, na burji sušenem pršutu. Namesto precej obdelanih salam in klobas, v katerih je marsikaj, za kar še slišali niste, pa si privoščite kuhan pršut ali tlačene puranje prsi.