marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Priprava pokrovač (Jakobovih školjk)

Pošlji prijatelju

dolbenje mesa iz pokrovače z žlicoFotolia

Pokrovače so mnogim najljubše školjke, saj imajo obilo mesa in so odlične gratinirane, ocvrte ali na žaru. Vendar pa je poleg mesa uživanju namenjen tudi oranžen ikrnik, in še več – mlade pokrovače lahko uživamo tudi surove, za kar jih zgolj mariniramo.

Kako očistimo pokrovače?

Najprej je potrebno s ščetko temeljito očistiti zunanjost školjke. Če boste lupino uporabili za posodico, ne pozabite, da jo je potrebno po odstranitvi mesa vsaj pet minut namakati v vreli vodi, da se »razkuži«.

Pokrovačo primite v dlan s plosko stranjo navzgor in med obe polovici lupine potisnite močan kratek nož. Nož potegnite ob robu ploske polovice lupine, da prerežete mišico, nato pa zgornji (ploski) del lupine zavrzite.

Z žlico sezite pod meso in ga »izdolbite«.

Odstranite vse dele razen mesa in ikrnika, odrežite izbočen del mišice s črno nitjo in meso ter ikrnik dobro operite.

Priprava pokrovač

Pokrovače so različnih velikosti, zato tudi njihovo meso meri od centimetra pa vse do velikosti nad 10 centimetrov. Pri srednje velikih pokrovačah, kakršne boste navadno dobili v trgovini, bodo za predjed dovolj že dve ali tri, za glavno jed pa kar kakšnih pet ali šest – odvisno od priprave.

Najbolj enostavna je priprava pokrovač v maslu ali s smetano, mlade lahko nekaj ur marinirate pokapane z limoninim sokom in pred postrežbo dodate začimbe in zelišča, lahko jih ocvrete in ponudite s tatarsko omako, lahko jih z mladimi čebulicami, šampinjoni in rakci nataknete na nabodala, ali pa jih gratinirate v pečici.

V kolikor boste pokrovače cvrli, naj olje ne bo prevroče, cvrejo pa naj se približno 2 minuti. Za pripravo v pečici jih pri 200 stopinjah pecite 6 do 8 minut. Pomembno je, da jih ne pečete oziroma gratinirate predolgo, saj meso sicer ni več mehko.

Oglašujte pri nas

Podobni članki