marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Je riba res sveža?

Pošlji prijatelju

ribi na leduFotolia

Razen, če živite ob morju, in kupujete ribo, ki v tem morju dejansko živi, potem je težko reči, da je riba res sveža. Večina ribarnic in marketov namreč ponuja dve vrsti rib: zamrznjene in »na ledu«. In če vas skušajo prepričati, da gre za sveže ulovljeno ribo, zraven pa dodajo, da je dežela porekla na primer Vietnam, se nikar ne pustite zmesti. Pa vendar – kako lahko tudi pri povsem sveži ribi vemo, da je res sveža? In kako kupiti ribe »na ledu«, da ne bodo prestare?

Kako preveriti ribo?

1. Riba naj ima čvrsto in svetleče meso. Ko nanj pritisnete s prstom, ne sme ostati vdolbinica, temveč mora meso »skočiti« nazaj.

2. Ribo povohajte. »Sveža« riba ne sme smrdeti po ribah, temveč mora imeti vonj po morju.

3. Če kupujete celo ribo ali vam bodo odrezali kos ribe, ki še ima glavo, preverite oči. Oči morajo biti bistre, brez meglice, ter nekoliko izbočene. Pri slanikih morajo biti oči rdeče.

4. Preverite škrge. Biti morajo svetlo rožnate ali rdeče in mokre, ne pa suhe ali sluzaste.

5. Ribji fileji in kosi za zrezke morajo biti vlažni in brez nepravilnosti v barvi.

6. Meso ribjih filejev in zrezkov mora biti čvrsto. Če so mišična vlakna ločena in so med njimi reže, ali pa ribje meso deluje spužvasto, riba ni »sveža«.

7. Če je na fileju ali zrezku tekočina, mora biti ta bistra, ne pa mlečne barve.

8. Bodite pazljivi na nepravilnosti v barvi – meso ne sme imeti rjavih in rumenih robov.

Najboljši nasvet za nakup rib

Če želite, da bodo vaše ribe vedno »sveže«, poiščite prodajalca, ki se na ribe dejansko spozna, ter ima dober sloves. Nato vedno kupujte pri njemu, da se med seboj spoznate – tako bo vedel, kaj želite, in da zahtevate dobro kakovost. Niti skušal vas ne bo naplahtati, saj se bo zavedal, da se sicer ne boste vrnili oziroma boste njegovo ponudbo zavrnili.