marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Brie, kamember – nakup in hramba

Pošlji prijatelju

sir s popromFotolia

1. Kadar kupujete svež brie v hlebčku, naj ta ne bo debelejši od treh centimetrov, kamemeber pa ne debelejši od treh in pol. Imeti morata sladek vonj, obod pa mora biti nekoliko pridvignjen. Kadar je sir predebel, se rado zgodi, da je ob obodu preveč zrel, v centru pa premalo.

2. Premalo zrel brie ali kamember bo na otip trd, če s prstom pritisnete na površino preveč zrelega, pa bo mehak in bo hitro spuščal tekočino. Sir naj bo torej ob obodu čvrst, center pa naj se pod dotikom zgolj malo vda.

3. Ko sta brie in kamember zrela, morata biti v hladilniku in se uporabiti v nekaj dneh, sicer postane »lupina« rjava in gumijasta, sir pa ima vonj po amonijaku.

4. Kadar kupite zgolj kos brieja, naj bo notranjost mehka in ob rezu nekoliko satinastega videza.

5. Tako brie kot kamember prenehata zoreti, ko enkrat zarežemo vanju. Torej nikoli ne kupite premalo zrelega sira in ne upajte, da bo ta dozorel potem, ko ste ga že načeli.

6. Kadar kupujete brie in kamember v pločevinki ali zavita v folijo in položena v leseno ali plastično škatlico, je težko reči, kako zrela sta, zato je bolje kupiti sveža.

7. Zrel, nerazrezan brie ali kamember lahko zamrznete za pol leta.

Podobni članki