marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kosi piščančjega mesa

Pošlji prijatelju

sveže surove piščančje kračeFotolia

Piščančje meso je poceni, raznoliko, ima malo maščobe in veliko beljakovin – zato se verjetno tudi pri vas pogosto znajde na jedilniku. A kateri kos je najboljši?

Piščančje prsi

Piščančje prsi s kožo in kostjo so prava radost za tiste, ki imajo radi belo meso ter pečenega piščanca, vendar ne želijo peči celega. Prsi so lahko cele ali prepolovljene, torejje serviranje precej enostavno. Prsi so odlične za cvrtje v ponvi, peko v pečici ali pripravo na žaru.

Piščančji file

Piščančji file je belo meso, ki ga lahko dušimo ali popečemo celega, prav tako pa ga lahko narežemo na trakove. Odličen je tudi za pripravo na žaru ali ocvrt.

Zrezki

Zrezki so pripravljeni iz fileja, torej prsi. Lahko so tanko narezani, ali pa nekoliko debelejši in potolčeni. Pečejo se enakomerno in so zelo hitro pripravljeni. Najbolje jih je pripraviti v ponvi ali iz njih pripraviti zavitke oziroma mesne ruladice.

Krače

Krače so temno meso in jih pogosto prodajajo skupaj s stegnom, vendar ju je precej enostavno ločiti z ostrim nožem, s katerim zarežemo skozi sklep. Krače so najboljše, če so marinirane in pripravljene na žaru ali v pečici, posebej priljubljene pa so pri otrocih. Kadar jih boste pripravili v ponvi, je meso najbolje odstraniti od kosti.

Piščančja bedra

Bedra so odlična, če jih pečete v pečici, za peko v ponvi ali na žaru pa je potrebnega nekaj več časa, da so kuhana vse do kosti. Meso je zelo sočno.

Perutničke

Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Nekateri imajo radi ocvrte, najboljše pa so marinirane ter pečene v pečici ali na žaru. Ker so majhne, so hitro pečene.

Hrbet

To je kos piščanca, ki ga gotovo nihče načrtno ne kupi v trgovini. Kadar kupite celega piščanca in ga razkosate doma, je hrbet najbolje uporabiti za enolončnico ali juho.