marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Losos – izberite le najboljše

Pošlji prijatelju

file lososa na krožnikuFotolia

Losos je mastna riba, ki vsebuje veliko proteinov, maščobnih kislin omega-3 ter vitamina D, zato bi moral biti na našem jedilniku zagotovo pogosteje. Najbolje je uživati meso pacifiškega lososa, saj več kot 80% teh rib ulovijo v divjini, medtem ko je atlantski losos, ki ga v večini najdemo v naših trgovinah, v 99% gojen in njegovo meso vsebuje nekoliko manj koristnih hranljivih snovi.

Meso lososa je oranžno oziroma rdeče, nekatere divje vrste pa imajo celo belo meso, saj nimajo karotenoidnih pigmentov. Divji lososi si pridobijo karotenoide zaradi hranjenja s kozicami in drugimi drobnimi lupinarji, gojeni lososi pa te barve po naravi nimajo – ker so potrošniki izkazali nezaupanje do belega lososovega mesa, gojenim lososom v krmo dodajajo barvila (E161j in E161g). Ta so lahko naravna (iz lupin rakcev ali rdeče kvasovke), ali pa sintetična – kar je seveda ceneje. Žal sta obe barvili zdravju škodljivi, čeprav jih dodajajo v majhnih količinah, tako da v mesu gojenih lososov ne presežejo zakonsko predpisane meje.

Več splošnih nasvetov za nakup rib poiščite v članku o svežini rib.