marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako kupiti zelenjavo?

Pošlji prijatelju

ženska kupuje zelenjavoFotolia

Kako izbrati posamezno vrsto zelenjave glede na njen videz in vonj, da bo imela dober okus in ne bo že po nekaj dneh zgnila v vašem hladilniku?

Brokoli in cvetača

morata imeti zaprte in tesno skupaj stisnjene, ne pa razcvetele ali mehke cvetke. Če je cvetača že prerezana na pol, naj bo steblo lepo belo, ne pa rjavkasto. Listi na cvetači in brokoliju morajo biti čvrsti, ne pa uveli ali razbarvani in se morajo pri cvetači prilegati glavici s socvetjem. Brokoli mora imeti sladek vonj, ko se prične kvariti pa ima vonj kot zelje in postane rumen.

Brstični ohrovt

mora biti čvrst in stisnjen, ne pa mehak in z razprtimi lističi. Packe na lističih so lahko znak insektov.

Bučke

morajo imeti čvrsto, temno zeleno kožo. Ne smejo biti mehke ali nagubane.

Čebula,

ki je sušena, mora biti čvrsta in ne sme imeti mehkih delov ter kislega ali plesnivega vonja. Mlada čebula mora imeti svetlo zeleno listje ter bele glavice.

Česen

naj bo lepo izbočen in čvrst ter dobro zaprt s kožico. Biti mora brez zelenih poganjkov, njegov vonj pa ne sme biti preoster.

Glavnata zelena solata

ne sme imeti razbarvanih listov ter se mora zdeti težka v primerjavi z velikostjo. Spodnji del stebla ne sme biti mehak.

Grah

naj ima polne stroke, vendar naj zrna ne bodo tako velika, da bo strok nabito poln in ga bo kar razganjalo. Izogibajte se suhim, uvelim, pikastim in porumenelim strokom.

Jajčevci

naj bodo čvrsti in svetleči, brez odrgnin in drugih napak na koži. Manjši jajčevci imajo boljši okus kot veliki.

Korenine (korenje, pesa, redkvice, koleraba)

naj bodo gladke in čvrste ter ne prevelike. Veliko korenje, pesa, repa ali koleraba imajo lahko olesenelo notranjost, velike redkvice pa so v notranjosti lahko prhke. Če ima korenje tudi listje, naj bo to videti sveže, pri drugih koreninah pa »perje« ne pove nič o stanju korenine. Pesa naj bo temno rdeča. Koreninam odstranite listje, preden jih shranite, da ne bo to iz korenine črpalo vlage.

Koruza

naj ima storže zaprte v tesno prilegajoče se liste, ki morajo biti zeleni kot mlada trava, ne pa rumeni, ter rahlo vlažni. Če je dovoljeno, storže odprite ter preverite, da so zrna lepo rumena.