Kako kupiti zelenjavo?
Kako izbrati posamezno vrsto zelenjave glede na njen videz in vonj, da bo imela dober okus in ne bo že po nekaj dneh zgnila v vašem hladilniku?
Brokoli in cvetača
morata imeti zaprte in tesno skupaj stisnjene, ne pa razcvetele ali mehke cvetke. Če je cvetača že prerezana na pol, naj bo steblo lepo belo, ne pa rjavkasto. Listi na cvetači in brokoliju morajo biti čvrsti, ne pa uveli ali razbarvani in se morajo pri cvetači prilegati glavici s socvetjem. Brokoli mora imeti sladek vonj, ko se prične kvariti pa ima vonj kot zelje in postane rumen.
Brstični ohrovt
mora biti čvrst in stisnjen, ne pa mehak in z razprtimi lističi. Packe na lističih so lahko znak insektov.
Bučke
morajo imeti čvrsto, temno zeleno kožo. Ne smejo biti mehke ali nagubane.
Čebula,
ki je sušena, mora biti čvrsta in ne sme imeti mehkih delov ter kislega ali plesnivega vonja. Mlada čebula mora imeti svetlo zeleno listje ter bele glavice.
Česen
naj bo lepo izbočen in čvrst ter dobro zaprt s kožico. Biti mora brez zelenih poganjkov, njegov vonj pa ne sme biti preoster.
Glavnata zelena solata
ne sme imeti razbarvanih listov ter se mora zdeti težka v primerjavi z velikostjo. Spodnji del stebla ne sme biti mehak.
Grah
naj ima polne stroke, vendar naj zrna ne bodo tako velika, da bo strok nabito poln in ga bo kar razganjalo. Izogibajte se suhim, uvelim, pikastim in porumenelim strokom.
Jajčevci
naj bodo čvrsti in svetleči, brez odrgnin in drugih napak na koži. Manjši jajčevci imajo boljši okus kot veliki.
Korenine (korenje, pesa, redkvice, koleraba)
naj bodo gladke in čvrste ter ne prevelike. Veliko korenje, pesa, repa ali koleraba imajo lahko olesenelo notranjost, velike redkvice pa so v notranjosti lahko prhke. Če ima korenje tudi listje, naj bo to videti sveže, pri drugih koreninah pa »perje« ne pove nič o stanju korenine. Pesa naj bo temno rdeča. Koreninam odstranite listje, preden jih shranite, da ne bo to iz korenine črpalo vlage.
Koruza
naj ima storže zaprte v tesno prilegajoče se liste, ki morajo biti zeleni kot mlada trava, ne pa rumeni, ter rahlo vlažni. Če je dovoljeno, storže odprite ter preverite, da so zrna lepo rumena.
- stran 1
- stran 2
Podobni članki
- Je riba res sveža?
(03.11.2010) - Kako kupovati sadje?
(12.05.2011) - Gratinirana cvetača z mandlji
(10.01.2013) - Rožica za torto ali iz modelirne mase
(21.02.2012) - Marmelada iz cvetov vrtnic
(06.07.2012) - Zamrzovanje – odsvetovana živila
(04.11.2010) - Brie in kamember
(30.10.2010) - Božična zvezda – pogrinjek iz filca
(16.12.2010) - Brie, kamember – nakup in hramba
(30.10.2010) - Drobnjak (šnitlih)
(27.04.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:01.11.2010, 326,855 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,166 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,116 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,116 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,349 prikazov