marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nakup zamrznjenih živil

Pošlji prijatelju

Zamrznjen grah, korenje, fižolFotolia

Zamrznjena živila nam prihranijo veliko časa, poleg tega pa so lahko tudi zelo hranljiva.

Zamrznjena živila so lahko pogosto bolj hranljiva od svežih – ker so obrana takrat, ko je kakovost najboljša, ter takoj zamrznjena, se v njih ohranijo vsi vitamini in minerali. Na splošno zanje velja različno dolga doba uporabe, tako je lahko večina sadja in zelenjave zamrznjene kar osem mesecev.

Zelenjava

Kupite 100% zelenjavo – torej naj ne bo na seznamu sestavin ničesar drugega. Vrsta embalaže na kakovost ne vpliva, torej je zelenjava lahko v kartonski škatli, vrečki ali tudi v plastičnem lončku. Zelenjava ne sme biti zamrznjena v veliko trdo kepo – to je znak, da je bila vmes že delno odmrznjena in ponovno zamrznjena; koščki morajo biti medsebojno ločeni.

Izogibajte se predvsem zelenjavi, ki je že mešana s kakršnim koli sirom, omako oziroma marinado (tudi s česnom), ki je zamrznjena skupaj s testeninami ali rižem (na primer paella). Zakaj? Ker ima na primer skodelica zamrznjenega brokolija 30 kalorij in 20 miligramov natrija, enaka količina brokolija v sirovi omaki pa ima kar dvakrat več kalorij in neverjetnih 600 miligramov natrija.

Sadje

Tudi sadje naj bo zamrznjeno brez dodatkov, koški pa naj ne bodo sprijeti v kepo. Ko enkrat odprete vrečko z zamrznjenim sadjem, jo lahko ponovno postavite v zamrzovalnik (če se sadje ni pričelo odmrzovati), vendar pa vrečko dobro zaprite s sponko za vrečice ali sadje pretresite v vrečko z »zadrgo«. Le če bo vrečka dobro zaprta, se v njej ne bodo mogli tvoriti ledeni kristali – ti pa so vedno znak, da se je sadje nekoliko izsušilo ter izgubilo tako nekaj okusa kot hranilnih snovi.

Izogibajte se sadju, ki je zamrznjeno s sladkorjem ali v sirupu. Na primer: jagode v sirupu imajo kar enajstkrat več sladkorja kot nesladkane jagode (torej približno 17 čajnih žličk sladkorja!).

Zamrznjeno sadje lahko pogosto uporabimo, ne da bi ga prej odmrznili, zlasti, če pripravljamo jogurte ali mlečne napitke. Tako uporabljajte zlasti jagodičevje, pa tudi na primer češnje in mango, če ste ju zamrznili.