marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sladek BBQ fižol

Pošlji prijatelju

sladek BBQ fižol z jajcemMN

Angleži si za klasičen angleški zajtrk radi privoščijo popečen fižol, na Balkanu je priljubljen prebranec, preko luže pa imajo radi obema podobno jed, ki se prileže tako kot priloga kot glavna jed, na primer s pečenim jajcem – to je prava beljakovinska bomba!

50 ml olja

1 velika čebula

60 g sladkorja melase*

½ žličke soli

¼ žličke popra

1 žlička česna v prahu

1 žlička suhega timijana

1 žlička suhega origana

1 vejica rožmarina

500 g paradižnikove mezge oz. pireja (passata)

2 žlici BBQ omake (katere koli z močnim dimljenim okusom)

1 velika konzerva belega fižola

* Sladkor melase boste našli na policah v trgovini običajno poleg rjavega sladkorja. Njen okus je nekoliko poseben, barva pa čokoladno rjava.

Čebulo drobno nasekljajte. Fižol iz konzerve stresite v sito in sperite.

V kozico nalijte olje in na njem na zelo rahlem ognju počasi pražite čebulo, da postekleni in se zmehča.

Na čebulo stresite sladkor melase in premešajte. Pustite, da se sladkor stopi, dodajte česen v prahu, timijan, origano in rožmarin.

Zalijte s paradižnikom in pustite, da zavre. Odstranite vejico rožmarina. Dodajte BBQ omako in fižol ter pustite rahlo vreti 5 do 10 minut, da se jed zgosti. Vmes nekajkrat premešajte ter po okusu solite in poprajte.

Postrezite kot prilogo ali samostojno jed – lahko tudi s popečenim kruhom in jajcem na oko.

Podobni članki