marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kavna krostata

Pošlji prijatelju

kos kavne krostateBrent Parker Jones

Imate raje kavo ali dobro kremno pito? Združite oboje!

Testo:

225 g moke

¼ žličke soli

50 g sladkorja v prahu

30 g grenkega kakava

125 g hladnega masla

1 velik rumenjak

2 žlici vode

Kavni nadev:

300 g grobo narezane jedilne čokolade

300 ml smetane

3 žlice kavnega likerja

2 žlički instant kave

Krema:

180 ml smetane

60 g sira maskarpone

2 žlici sladkorja v prahu

grenek kakav za posip

V skledi zmešajte moko, sol, sladkor v prahu in kakav. Dodajte na majhne koščke narezano maslo in mešajte, da se testo začne drobiti. Primešajte še rumenjake in gnetite, da dobite gladko testo. Oblikujte v štručko, ovijte s plastično folijo ter vsaj za pol ure postavite v hladilnik.

Z maslom namažite model za pito. Na rahlo pomokani površini razvaljajte testo na 3 mm debelo. Položite v model in za pol ure postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 170 stopinj. Nato testo prekrijte s papirjem za peko ter ga obtežite s suhim fižolom. Pecite 25 minut. Odstranite papir in pecite še 10 minut. Pustite, da se hladi, medtem pripravite nadev.

Čokolado, smetano, kavni liker in instant kavo mešajte nad vodno kopeljo, da dobite gladko zmes. Nadev prelijte v osnovo iz testa in postavite v hladilnik za 1 uro, da se strdi.

Smetano, maskarpone in sladkor v prahu stepite. Razporedite po kavnem nadevu in posujte s kakavom.

Recept iz knjige Zlata knjiga – Slaščice. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.