marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Slivova pita z orehi in začimbami

Pošlji prijatelju

slivova pita z oreehi in začimbamiMN

Krhko testo s slastnim nadevom, ki dišiiiiii…

Testo:

300 g moke

1 ščep soli

150 g masla

60 g sladkorja

1 jajce

Nadev:

1100 g sliv

2 žlici limoninega soka

150 g rjavega sladkorja

80 g moke

¼ žličke soli

1 žlička mletega cimeta

¼ žličke naribanega muškatnega oreščka

½ žličke mletih klinčkov

150 g grobo mletih orehov

Jajce rahlo razžvrkljajte. Maslo narežite na koščke. Zmešajte moko, sol in sladkor, na sredino dodajte koščke masla in jajce. Dobro pregnetite in razdelite na dva dela – eden naj bo malo večji od drugega. Oblikujte dva hlebčka in ju za 20 minut postavite v hladilnik.

Slive operite, izkoščičite in narežite na koščke. Pokapajte jih z limoninim sokom.

Moko zmešajte z orehi, sladkorjem in vsemi začimbami. Potresite po slivah in dobro premešajte.

Pečico segrejte na 190 stopinj. Pripravite pekač za pito ali okrogel pekač za torto.

Na rahlo pomokani podlagi razvaljajte večji hlebček testa in ga dajte v pekač, da pokrije dno in imate okoli še 4 do 5 cm roba. Testo s prsti pritisnite ob obod, nato vanj nadevajte slivov nadev.

Razvaljajte manjši hlebček testa na velikost pekača. Vanj z nožem zarežite reže ter z njim prekrijte pito. Ob robovih zatisnite in odstranite odvečno testo. Iz odvečnega testa lahko z modelčki za piškote izrežete like in jih postavite na vrh pite.

Pecite 40 minut, nato naj pita stoji tri ure, da se popolnoma ohladi in postane nadev čvrst.

Oglašujte pri nas

Podobni članki