marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Češnjeva pita

Pošlji prijatelju

češnjeva pitaMN

Češnjeva pita iz krhkega testa, nadevom iz češenj s kakavom in vaniljo ter kapo iz sladkega beljaka, je izvrstna sladica za prve poletne dni.

Krhko testo:

300 g moke

1 ščep soli

150 g mehkega masla

60 g sladkorja

1 jajce

Nadev:

600 g izkoščičenih češenj

60 g sladkorja

2 žlici koruznega škroba

1 žlica kakava

2 vaniljina sladkorja z burbonsko vaniljo

malo vode

Beljakova kapa:

2 beljaka

1 ščep soli

100 g sladkorja v prahu

1 žlica koruzne moke

Moko zmešajte s soljo in sladkorjem. Dodajte mehko maslo in rahlo stepeno jajce. Dobro zgnetite v testo. Oblikujte ga v hlebček in za 20 minut postavite v hladilnik.

V ognjevarni kozici zmešajte izkoščičene češnje, sladkor, koruzni škrob, kakav in vaniljin sladkor. Pokrijte in zavrite, nato odkrito kuhajte 15 minut. Vmes stalno mešajte, da se ne prime. Češnjev nadev mora biti gost kot marmelada – če češnje ne dajo dovolj soka, po potrebi prilijte nekaj žlic soka.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Testo razvaljajte na pomokani podlagi in ga predenite v model za pite. Z vilicami ga dobro prepikajte, da bo izpod testa uhajala para. Pecite ga 15 minut.

Testo vzemite iz pečice in vanj nadevajte gost češnjev nadev. Postavite v pečico za 10 minut.

Beljaka in sol stepite v sneg. Ko je ta že trd, dodajte sladkor v prahu ter fino mleto koruzno moko in ju dobro vmešajte.

Pekač vzemite iz pečice in vrh češnjevega nadeva nadevajte še beljakovo kremo. Postavite nazaj v pečico in pecite še 10 minut.

Pito pustite v modelu in jo hladite nekaj ur, da bo popolnoma ohlajena, šele nato jo režite.