marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čokoladni kipnik z mandlji

Pošlji prijatelju

čokoladni kipnik z mandljiAlan Benson

Rahlo in fino, a povsem enostavno. Za 6 oseb.

Kipnik:

2 žlici masla

120 g sladkorja

4 velika jajca

75 g bele moke

200 ml mleka

150 g grobo narezane jedilne čokolade

125 g mletih mandljev

Čokoladna omaka:

300 g koščkov jedilne čokolade

500 ml mleka

2 žlički koruzne moke

110 g sladkorja

Pečico segrejte na 220 stopinj. Z maslom premažite modelčke za puding (ali skodelice) in jih potresite z 1 do 2 žlicama sladkorja. Bodite posebej pozorni na robove, saj se kipnik rad prilepi nanje.

Rumenjake in 1/3 sladkorja penasto umešajte in dodajte moko. Preostali sladkor in mleko zavrite ter med mešanjem postopoma vlivajte spenjene rumenjake. Ponovno pristavite in kuhajte 2 minuti. Odstavite, dodajte čokolado in mešajte, da se stopi. Pokrijte in pustite, da se ohladi.

Beljake stepite v sneg. 1/3 snega umešajte v ohlajeno kremo, nato dodajte drobno mlete mandlje in preostali sneg. Zmes razporedite v modelčke in pecite 20 minut, da naraste in se strdi.

Pripravite omako. Čokolado in polovico mleka zavrite. V preostalem mleku raztopite koruzno moko – pričnite z malo mleka in ga nato dodajajte, da ne bo kepic. Dodajte v čokolado z mlekom in mešajte, da se omaka zgosti. Odstavite in stepajte, da postane gladka.

Kipnike ponudite še tople, skupaj s čokoladno omako.

Recept iz knjige Zlata knjiga - čokolada. Objavljenjo z dovoljenjem založbe Meander.

Oglašujte pri nas